Bučkina pita z lososom
Bučke, losos, jajca ter nekaj dodatnih sestavin, ki jih ima vsako gospodinjstvo vedno na zalogi. Vse kar potrebujemo za pripravo slastne bučkine pite z lososom.Bučkina pita z lososom je ena tistih jedi, za katere se nam ni potrebno bati, da bi jo spekli v preveliki količini. V primeru, če nam ostane kakšen kos, ga lahko brez problema hranimo v hladilniku nekaj dni in si z njim rešimo še en obrok.
Sestavine:
Za testo:
- 200 g moke,
- 100 g masla,
- 1 jajce,
- pol žličke soli.
Za nadev:
- 200 g lososa brez kosti,
- 1 srednje veliko bučko (približno 250 g),
- 2 stroka česna,
- ščepec karija,
- pol žličke origana,
- sol in poper,
- 1 žličko olivnega olja.
Za preliv:
- 3 jajca,
- 150 g grškega jogurta (lahko ga nadomestimo tudi z navadnim jogurtom ali kislo smetano),
- 1 dcl mleka
- 1 žlico moke,
- ščepec soli,
- 1 pest naribanega sira.
Priprava:
Najprej se lotimo priprave testa: moko presejemo, jo posolimo ter ji dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ga oblikujemo v kepo ter postavimo v hladilnik za pol ure.
Medtem ko se testo hladi, pripravimo nadev. Lososov file narežemo na kocke ter ga posolimo in popopramo. Česen olupimo in nasekljamo, bučke narežemo na kolesca. V ponvi na olivnem olju popečemo lososa ter nato dodamo česen in bučke. Potresemo s karijem in origanom ter vse na hitro prepražimo in nato dušimo še 5 minut. Po okusu dodatno začinimo.
Preliv pripravimo tako, da jajca na hitro stepemo ter primešamo jogurt, mleko in moko in nazadnje še nariban sir.
Ohlajeno testo razvaljamo na pol centimetra debelo in z njim obložimo namaščen pekač. Po površini ga večkrat prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz lososa in bučk. Po vrhu prelijemo z jajčnim prelivom. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Da se ne bi po površini preveč zapekla, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo.
Preden pečeno pito razrežemo, jo pustimo stati še 10 minut, da se nekoliko ohladi.
Komentarji
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.