Ben Davies bo prekolesaril Afriko

Ultrakolesar iz Velike Britanije se bo v začetku aprila odpravil na 11.000 kilometrov dolgo pot od Kaira do Cape Towna. Z izletom se želi pripraviti na Transcontinental Race, kjer je bil lani drugi.

@angusung⁠/Transcontinental Race

Na pot naj bi se odpravil 3. aprila in prišel na cilj sredi maja, pri tem pa bo prečkal osem držav: Egipt, nepredvidljivi Sudan, Etiopijo, Kenijo, Tanzanijo, Zambijo, Bocvano in Republiko Južno Afriko. Na dan naj bi v povprečju prevozil 270 kilometrov.

V 40 dneh čez Afriko

Za Road.cc je Ben Davies povedal, da si ne bo kratil spanca, saj je približno 40 dni, kolikor bo na poti, enostavno preveč. Ker bo potoval z le malo opreme, bo na poti deloma bivakiral in deloma spal v hostlih, odvisno od vremena … in divjih zveri, seveda. Ceste naj bi bile vso pot asfaltirane, vozil pa bo s Cervelom R3, cestnim vzdržljivostnim kolesom, ki je lani zmogel tudi makadame na dirki Transcontinental – ne glede na to, da lahko namesti največ 28-milimetrske plašče.

Ker namerava prekolesariti 270 kilometrov na dan, naj bi prišel na cilj v 40 dneh – torej hitreje od rekorderja Marka Beaumonta, ki je leta 2015 od Kaira do Cape Towna prišel v 42 dneh. A Davies pravi, da rekord ni njegova glavna motivacija, niti ga ne omenja na svoji spletni strani. Glavna cilja sta priprava na Transcontinental Race in zbiranje denarja za dobrodelno organizacijo World Bicycle Relief, ki z donacijami koles v odročnih predelih sveta spodbuja mobilnost in razvoj. S prispevkom jih lahko podprete tukaj.

Letos gre po zmago

Ben Davies kolesari že od nekdaj, njegov prvi večji avanturistični podvig pa je bil samostojen izlet od severne Kanade do najjužnejše točke v Argentini. Več kot 24 tisoč kilometrov dolgo pot je leta 2016 prevozil v pičlih petih mesecih in pol. Že naslednje leto se je prvič udeležil nepodprte ultrakolesarske dirke Transcontinental Race.

Letos gre tja že četrtič in bržkone po 44., 10. in 2. mestu letos štarta na zmago – lani je bil najhitrejši moški, prehitela ga je le Nemka Fiona Kolbinger, ki je za 4000 kilometrov dolgo pot potrebovala le 10 dni, 2 uri in 48 minut. Bena Daviesa je prehitela za več kot 10 ur! Morda je to nekoliko načelo njegov ponos, zato torej letos ne želi ničesar prepustiti naključju. Transcontinental Race se letos začne v Brestu 24. julija, za počitek po potovanju čez Afriko bo imel tako le slabe tri mesece časa.

Udeležence dirke Transcontinental bomo sicer lahko tudi letos srečali na slovenskih cestah, saj se jim na preizkušnji od Atlantskega do Črnega morja kolesarji ne morejo izogniti.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.