Angleški policisti s kolesi nad nevarne voznike

V mestu Norwich so policisti v civilu konec januarja kaznovali in opozarjali voznike, ki kolesarjem pri prehitevanju niso pustili dovolj prostora ali jih izsiljevali.

Olga Vitkalova/Pixabay

Opozorilno akcijo Tesno prehitevanje (Close Pass) so izvajali 30. januarja in obravnavali 19 primerov nevarnega prehitevanja, izsiljevanja pri zavijanju ali vožnji preblizu za kolesarjem. Policisti v civilu so bili opremljeni s kamerami. Če so zaznali prekršek, so voznika ustavili policisti na motociklih, za štiri voznike, ki jih ni bilo mogoče ustaviti, pa predlagajo pregon.

V Sloveniji minimalna bočna razdalja pri prehitevanju ni določena

Med obravnavanimi vozniki so bili tudi štirje poklicni vozniki, dva taksista, tovornjakar in voznik avtobusa, ki sicer ni bil na delu. Štirinajst voznikov se je odločilo za izobraževalno delavnico o varnem prehitevanju, kamor so jih pospremili policisti. V Veliki Britaniji je sicer zakonsko določeno, da je minimalna bočna razdalja pri prehitevanju vsaj 1,5 metra.

V slovenskem Zakonu o pravilih cestnega prometa pa minimalna bočna razdalja ni določena. V 51. členu o varnem prehitevanju je zapisano le, da voznik »s prehitevanjem ne sme ovirati udeleženca cestnega prometa, ki ga prehiteva«, potrebna bočna razdalja pa je definirana kot »primerna«. Glede na priporočila naj bi pri prehitevanju kolesarjev pustili vozniki vsaj 1,5 metra prostora, v naseljih pa vsaj en meter.

Komentarji

timpodlogar
8. 2. 2020 07:15:03

To je v UK že redna praksa. Tam se kolesarji pritožujejo nad vozniki, češ, da so grozni in neuvidevni. A ko jih primerjam s slovenskimi... Naši so veliko slabši. V štirih letih bivanja na Otoku sem imel eno slabo izkušnjo z vozniki. Tovornjak je imel slovenske registrske tablice.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.