Ali je dodatek l-karnitina smiseln?
V svetu športa je l-karnitin eden izmed popularnih prehranskih dodatkov, tudi med vzdržljivostnimi športniki. Imel naj bi sposobnost topljenja maščobe in izboljšanje vzdržljivosti. Kupimo ga lahko v obliki tablet, kapsul, prahu ... vse pogosteje pa ga najdemo kot dodatek v brez energijskih pijačah in tudi v izotoničnih napitkih ter energijskih gelih. Kaj pravi znanost? Bomo z dodatkom karnitina v bidonu bolj vitki in vzdržljivi?L‑ karnitin je oblika karnitina, ki se v telesu tvori iz aminokislin metiona in lizina. Več kot 90 % karnitina v telesu se nahaja v mišicah. Zato tudi ni presenečenje, da je njegov dober prehranski vir meso.
L-karnitin je že v prejšnjem stoletju pritegnil pozornost zaradi več pomembnih funkciji. Najbolj opevan je zaradi vloge pri:
- pri prenosu maščobnih kislin iz krvnega obtoka v mišične mitohondrije za uporabo kot gorivo,
- med dolgotrajno vzdržljivostno in intenzivno vadbo lahko zniža kopičenje laktata,
- lahko igra vlogo antioksidanta, saj pomaga pri obnovi mišic in zmanjša razgradnjo mišičnih beljakovin po intenzivni vadbi.
Bolj koristen v medicini kot v športu
Karnitin so odkrili že leta 1905 v mišicah, vendar pa se je šele v petdesetih letih prejšnjega stoletja pokazalo, da karnitin, vezan na maščobe, omogoči maščobam vstop v mitohondrije in je kot tak ključen dejavnik pri porabi maščob. L-karnitin kot tak je bil brez dvoma mikajoča spojina za športnike in trenerje, ki bi lahko pomagala pri nastopih in nabiranju medalj.
Ironično, karnitin je imel v naslednjih petih desetletjih zelo problematično obdobje v svetu športa. Medtem ko je v medicini užival vse večjo uporabo, zlasti pri bolnikih z določenimi srčnimi boleznimi, so bili znanstveniki in prvi uporabniki v športni industriji nad njemu manj navdušeni. Če lahko poveča izgorevanje maščob in s tem prihrani mišični glikogen, je nekako smiselno, da bi moral biti koristen tudi za športnike. Vendar to je temeljilo na domnevah in ne na trdni znanstveni podlagi, brez kakršnih koli dokazov. Zalomilo se je pri dejstvu, da l-karnitin iz prehranskih dodatkov poviša le raven karnitina v krvi, ne pa tudi ravni mišičnega karnitina.
L-karnitin potrebuje pomoč ogljikovih hidratov
Ne le, da l-karnitin zaužit s prehranskimi dodatki, ne poviša raven mišičnega karnitina, tudi infuzija l-karnitina pri tem ne pomaga. Prelomno odkritje je bilo leta 2006, ko so Stephens in sod. ugotovili, da se raven mišičnega l-karnitina lahko poveča z dodatkom inzulina. Torej obstaja način za manipuliranje ravni mišičnega l-karnitina - sočasno zaužitje ogljikovih hidratov in l-karnitina.
Da to res deluje, so isti raziskovalci potrdili nekaj let kasneje. 14 zdravih moških prostovoljcev so razdelili v dve skupini. Prva skupina je 168 dni dvakrat na dan pila pijačo, ki je vsebovala 80 g ogljikovih hidratov in 2 g karnitina, druga skupina pa je dnevno pila pijačo, ki je vsebovala samo 80 g ogljikovih hidratov, brez l-karnitina. Po 12 tednih med skupinama ni bilo očitnih razlik v mišičnem karnitinu. Mišične koncentracije karnitina so se povišale šele po 24 tednih (21% povišanje).
Ko so testirane po 24-ih tednih posedli na kolo, je skupina z l-karnitinom v primerjavi s kontrolno skupino imela:
- pri 30 minutnem kolesarjenju pri 50% VO2max imela v povprečju za 51% nižjo porabo mišičnega glikogena
- pri 30 minutnemu kolesarjenju pri 80% VO2maxi za 44% nižjo koncentracijo laktata
- pri 30 minutnem all out testu za 11 % izboljšanje rezultata.
Res da so rezultati raziskave privlačni, vendar je dobro, da jih zaradi majhnega vzorca in načina izvedbe jemlemo z rezervo.
Komentarji
11% izboljšanje?? Bi si mislil da top ekipe z velikim budgetom delajo svoje raziskave in jih skrivajo pred znanstvenimi publikacijami.
Kot je napisano v članku, je res da so rezultati raziskave privlačni, vendar je dobro, da jih zaradi majhnega vzorca in načina izvedbe jemlemo z rezervo ;)
Še vedno je premalo zanesljivih dokazov, da bi zares lahko trdili, da se ga “splača“ uživati :)
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.