7 trikov za uničenje nasprotnika

… ali kako doseči, da te nikoli več ne bodo povabili na rundo.

Martin Paldan/GripGrab

Ko je najhuje, v kolesarstvu ne odločajo noge, ampak glava. Kot pravi Tadej Pogačar: ko noge gorijo od bolečine, mora ostati glava ledeno hladna. Izraz na obrazu pa miren. Zato, da na klancu potreseš kolega, včasih ni treba dodat plina: dovolj je, da pritisneš na njegovega duha. Vse navedeno je na meji, a še vedno v okvirih športnega duha in ferpleja. Kar pa še ne pomeni, da boš obdržal prijatelje, ki se jih lotiš na umazan način.

1 Zapni si zadrgo.

Nasprotnik trpi kot žival. Tik na tem je, da se zlomi. Vroče mu je, obraz mu zaliva znoj. Takrat lahko potarnaš, da ti je malo hladno. In si zapneš zadrgo. Morda celo oblečeš vetrovko. Pregorel bo, ne da bi mu skočil.

2 Žvižgaj.

Ta je res grda. Ko sope v krutih bolečinah, si lahko zažviužgaš We Are The Champions ali Eye Of The Tiger. Kot da ga skušaš spodbuditi. Vendar veš, da bo to nanj vplivalo obratno: medtem ko umira, si lahko žvižgaš. Precej podobno sicer učinkuje, če stalno nekaj govoriš. Ali mu zastavljaš vprašanja. Takšna, da ne more odgovarjati z enozložnicami.

3 Privošči si banano.

Pečejo ga noge, v pljučih ga stiska, ti pa si privoščič prigrizek. Ne energijskega gela, ampak banano, ki jo je treba lupiti in žvečiti. N bodi pes: ponudi mu grižljaj! Težko bo žvečil, če niti dihat ne more, a že ob sami misli na hrano se mu utegne vzdigniti želodec.

4 Poskrbi, da bo škripalo.

Dejansko so kolesarji dovolj trdnega značaja, da jih pokljanje v sredini ali škripanje suhe verige ne moti, ampak večino bo to spravilo ob pamet.

5 Obleci preplozane hlače.

Material se sčasoma raztegne in postane okoli podloge prosojen. Kdor vozi za teboj, vidi več, kot si želi, obenem pa ga je ves čas strah, da se bo neizbežno zgodilo vsak hip.

6 Smrdljive vonjave

To je pravzaprav čez mejo ferpleja. Ena varianta je stara toliko kot človeštvo: izpuščanje plinov. A nič manj gnusen, zato pa še bolj trdovraten je vonj po cunjah, ki si jih preznojil že prejšnji dan ali dva dni nazaj. So ljudje, ki tudi v idealnih okoliščinah oblečejo isti komplet večkrat. Ali ne zavržejo srečne švic majice niti potem, ko se usmradi nepovratno in je v resnici uporabna samo še za brisanje verige.

7 Dišeče vonjave

To je morda še huje: preveč dišeči detergenti, mehčalci, kaj vem kakšna sredstva, ki verjetno sploh ne bi smela priti v stik z občutljivo sintetiko za športnike. Ali deodorant. Ali celo izbran parfum. Vse to smo že doživeli. Ni kul. Ne, ko pride v dihalni sistem.

Obvladaš kakšen drug trik? Na dan z besedo!

Komentarji

Martin
28. 10. 2021 21:09:23

Kakršenkoli opravek, pri katerem voziš brez rok (oblačenje, slačenje, popravljanje čelade, čiščenje očal, prehranjevanje itd.). Ker imaš dober pogled na števec, lahko poskrbiš, da vati celo malo narastejo. 😉
Za moje pojme v isti kategoriji kot požvižgavanje, torej tudi že na meji dobrega okusa/fairplaya, je vožnja po zadnjem kolesu, češ, tukaj je primerna strmina, moram malo povaditi. 😎
BTW, vse našteto sem nekje slišal... 🤭

miran
29. 10. 2021 07:14:41

Ojej. To vse ob predpogoju, da dejansko si zmožen tega. Kaj pa če spadaš v spodnjih 5%? :o

Rasmussen
29. 10. 2021 08:14:54

Moralo tudi ubija, da na klanec potegneš, kolega na vrhu klanca pa ne počakaš ampak mu prideš naproti :)

Romzi
12. 11. 2021 13:55:21

Ta zadnja je kar huda. Se mi je zgodilo letos že od nekaj kolesarjev in upam, da tole berejo, grrr!

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.