12 slogovnih napak kolesarjev

Pravila so zato, da se kršijo. Razen v kolesarstvu! Sploh pa ne, ko gre za slog.

Martin Paldan/GripGrab

Ne le v operi, tudi v športu veljajo oblačilne norme. To toliko bolj velja v s tradicijo prežetem in z bogato zgodovino zaznamovanem kolesarstvu. Da, lahko se oblečete po partizansko: normalen kolesar vas zaradi tega ne bo ozmerjal. Ampak ob tem se sprijaznite, da boste težko pripadali temu nenavadnemu plemenu. So pravila, ki jih v tem plemenu enostavno ne kršimo. K sreči to ne pomeni, da je treba zmetati za dober videz celo bogastvo.

1 Spodnjice pod hlačami

Sploh ni najhuje to, da bo lajkra skoraj gotovo razkrivala šive spodnjic ali, še huje, tiste zoprne maščobne obloge, ki jih elastika razkrije med gluteusi in zadnjimi stegenskimi mišicami. Spodnjice so super stvar, a ne na kolesu, kjer izgubijo svojo funkcijo in spremenijo kolesarjenje v nočno moro.

Podloga je na kolesarske hlače prišita iz enega samega razloga: to je udobje. Dvojno udobje. Prvič, zaradi podloge sedimo na mehkem in ne čutimo vibracij pod sedežem. In drugič, podloga vpija znoj in vso ostalo nesnago, ki se, bog pomagaj, znajde na tem občutljivem delu telesa. Ob tem učinkuje antibakterijsko, sploh v kombinaciji z dobro kremo za podlogo.

To pomeni, da hlače peremo po vsaki vožnji. Nič hudega. Se pritožujemo, ker kar naprej peremo spodnjice?

2 Prekratke nogavice

Da, še nedolgo tega so bili časi kratkih nogavic, s kakršnimi je dirkal dobri, stari Eddy Merckx. Ti časi se morda vrnejo. Ampak, dotlej živimo v časih nogavic, ki naj bi segale do mečne mišice ali malo niže. Ne pa, za božjo voljo, više! Merjenje dolžine nogavic res vsi dajejo za zgled, kako malenkosten je Uci pri nepomembnih rečeh. Nepomembnih? Nekje pač mora biti meja!

Nogavice, ki se jih sploh ne vidi? Odpade! Se bojite, da bi vam dolge nogavice skrajšale že tako kratke noge? To ne moti nikogar. Motijo nas kratke nogavice.

3 Kompresijske nogavice

Ponavljamo: nogavice segajo do mečne mišice!

Kompresijskih nogavic naj se ne bi videlo niti, ko se izvijete iz lajkre in v prireditvenem šotoru mlatite makarone. Kdor verjame, da mu pomagajo, naj nosi dolge hlače. Da, Primož Roglič je med obiskom predsednika države nosil kratke hlače in kompresijske nogavice. Radi imamo Roglo, ampak to res ni bilo okej.

4 Dolge hlače, kratki rokavi

Če rokavi segajo nad komolce, ni nobenega razloga – razen morda kakega zdravstvenega – za to, da bi hlačnice segale pod kolena. Komur se to zgodi, se je že doma oblekel narobe. Če si želi hladiti zgornji, precej pasivni del telesa, se bodo noge gotovo pregrevale. In res je videti grozno. Tudi na Bradleyju Wigginsu, ki si je privoščil celo majico brez rokavov.

5 Sandali

Letos so se po četrt stoletja vrnili v neslavnem slogu. Shimano se je verjetno opogumil za ponovno rojstvo, potem ko je neki Vietnamec za originalno različico na eBayju iztržil 900 dolarjev. Legenda in praktičnost gor ali dol, videti je zelo narobe! Ampak, če prav pomislim … zakaj pa ne? To so verjetno edini kolesarski čevlji, ki jih je kolesarjem dovoljeno nositi brez nogavic.

6 Skinsuit na običajni rundi

Enodelni dresi niso slabi … za triatlonce in triatlonke ter kolesarke. Za kolesarje pa samo, če dirkajo na ciklokrosu, v kronometru ali če bodo šprintali. Spet so tu izjeme, ki to nosijo tudi v gorskih etapah, ampak … ni v redu! Sploh pa ni v redu na običajnih vožnjah, še posebej, ker se ne moremo pohvaliti s postavami profesionalcev. Ste kdaj poskusili v tem opraviti malo potrebo?

7 Bandana

Žal, ampak umrla je skupaj s Piratom. Pravzaprav je bil Marco Pantani edini kolesar, ki mu je zares pristajala. Naj nam ostane v lepem spominu na čase, ko je nečloveško letelo … pod čelado pa sodi casquette, verjetno najbolj praktično pokrivalo vseh časov.

8 Čelada z vizirjem na kolesu z ukrivljenim krmilom

Pravzaprav ni še nihče zelo dobro razložil kaj je smisel vizirja na gorskih čeladah, ampak priznajmo, da je gorski kolesar z vizirjem na čeladi videti dobro. Cestni kolesar pač ne. Enako velja za gravlerje. Vejevje ne sega daleč na cesto, kot na gorskih enoslednicah, zaradi sklonjenega položaja na kolesu pa je vizir prej nadloga kot zaščita. Da ne omenjamo aerodinamike. Če se je že treba dodatno zaščititi pred soncem ali dežjem, je tu casquette.

9 Ekipni dres ekipe, ki ji ne pripadaš

Ena najbolj rednih kršitev. Profesionalci pod roko ugodno prodajajo ali podarjajo neuporabljene drese, zato je videti, da v Bahrain-McLarnu – in vseh izpeljankah te ekipe prejšnjih let – dirka več deset Slovencev. Potem je tu želja po identifikaciji s Primožem Rogličem. In seveda cenene kopije dresov profesionalnih ekip ki se jih dobi za nekaj deset evrov na komplet. Škoda denarja! Z nekaj svetlimi izjemami so dresi profesionalnih ekip tako nelepi, da bi za nošenje upravičeno pričakovali precej dobro plačilo.

Dres lokalnega kluba? Seveda. Dres z logotipom podjetja, v katerem delate? Absolutno.

Dres kolesarske ekipe, ki ji ne pripadate? Samo, če gre za ekipo oziroma dres, ki ga ni na sceni že vsaj deset ali, bolje, dvajset let. US Postal? Nevarna izbira. Kelme? V redu. Carrera v potisku z džinsom? Grdo, a simpatično. Molteni? Odlično!

10 Še huje: majica ene ekipe in hlače druge ekipe.

Tako enostavno ne gre. Hlače in majica se morajo ujemati. Zato je smiselno nositi črne hlače, vedno črne hlače. Ko zgulite podlogo, kupite nove in ste kot novi.

11 Dres svetovnega prvaka, če tisto leto nisi svetovni prvak

Mavrično majico si je treba prislužiti. Na cesti ali trailu, ne na običajnem delovnem mestu. Ste jo dobili v dar? Poiščite z njo svetovnega prvaka, naj vam jo podpiše, potem jo okvirite in obesite na steno.

12 Nosilci očal pod trakovi čelade

Nihče ne ve zakaj, ampak tako je.

 

V komentar za štos zapiši, katero slogovno zapoved kršiš.

Komentarji

jvill011
29. 12. 2020 20:45:46

#3 - včasih...
#9 - T-Mobile majica v magenta barvi (hlače so črne)
#12 ...

martinjesihdale
29. 12. 2020 22:36:18

#6 - sicer vedno manj pogosto, ker sta oba skinsuita, ki ju premorem, bolj kot ne oddelala svoje, ampak enostavno mi je dober občutek v njem + na koncu runde večinoma šprintam - a to šteje? :D

zajla
30. 12. 2020 07:55:10

2,7,8

Matej Zalar
30. 12. 2020 09:53:10

@martinjesihdale: Seveda, bolj kot šprint na Elizejskih poljanah je pomemben samo še šprint na koncu runde!

@jvil011: Upam, da #3 samo ko nisi na kolesu :-O T-Mobile majica je pa že skoraj oldtimer.

Bojann
30. 12. 2020 10:10:36

3
12

Andrej
30. 12. 2020 12:22:45

Občasno 7. Mislim, da vsakemu ruta bolj paše kot kolesarska čepica, ki je edina res butasta reč v kolesarstvu.

8 do nedavnega na gravlu :-)

Chavanel
30. 12. 2020 12:52:12

"Trakovi čelade pod nosilci očal"

Si ziher, da ni tole obrnjeno naokoli? Vcasih je veljalo, da se celade ne zapenja cez ocala. Ce npr. pri stumfih ne vidim ravno logike zakaj bi bili eni ali drugi boljsi pa tezko verjamem, da je pravilno imeti celado zapeto cez ocala :)

Matej Zalar
30. 12. 2020 13:10:17

Hm. Trakovi pod nosilci očal oziroma nosilci očal čez trakove čelade :) Vse je prav. Pač, tako kot nosi Wiggo. Ali model na prvi fotki.

Zmago1
30. 12. 2020 13:18:20

2,...ne razumem teh dolgih nogavic v čem je fora met nogavice do kolen??

MatoMatt
30. 12. 2020 15:05:33

7. Imam casquette kapico, ampak mi nekak ne potegne. S šiltom se nikakor ne znam spoprijateljit: ali mi ovira pogled naprej ali pa sem z zavihanim na gor sam sebi videti blazno smešen. Raje uporabljam vsestranski Buff.

Matej Zalar
30. 12. 2020 17:57:51

Z zavihanim šiltom ni nihče blazno smešen. Pika :)

inversion
1. 1. 2021 19:56:16

2, 10, 12 :)
sicer pa so mi največja neumnost na cesti osebe, ki se vozijo po cesti s kompletom Jumba Visme na celeste Bianchiju.
...a bodo letos menjali odpravo za Colnaga in UAE drese ali se bo investiralo v novega Cervela?

Chavanel
1. 1. 2021 23:27:57

Ze, ze, ampak v clanku nastevas napake, ne pravilnosti.:)

Kosmatinc
2. 1. 2021 08:40:22

https://youtu.be/KTT7i3SKpMQ

Matej Zalar
2. 1. 2021 14:53:06

Ah, ja ... popravil sme že zjutraj, zdaj se grem pa prebičat. Hvala.

ledvica
3. 1. 2021 09:25:55

1.... tako zelo zelo 1!!!!
(ja, perem oboje.)
2 in 6
Oz... za 6 nisem prepricana, ker ne vozim rund. (Je vsako druzabno kolesarjenje runda? Kar sem o rundah do sedaj prebrala najbolj ne pritrjuje temu)

David
3. 1. 2021 21:29:32

2. - nosil pred leti
3. - kriv skoraj zmeraj, funkcija kompresijskih dokolenk je večplastna (manjša utrujenost, zaščita pred soncem, blatom, mrazom - krasno se jih kombinira s 3/4 pajkicami)
4. - kaj pa, če se tura začne in konča v minusu, vmes pa je toplo? Guilty as charged.
5. - na potovanjih, zakaj pa ne...
7. - pod čelado se ne vidi toliko
8. - ne bom kupoval posebej čelade za gravel bajk, ker gorska čisto dobro služi
12. - očala tako bolje stojijo gor v moji kombinaciji buče, čelade in špeglov

Hm ... morda pa so te slogovne napake razlog, da težko najdem družbo za bajk, slednji povrhu vsega še škripa.

tomazek_na_speciju
5. 1. 2021 09:23:52

miran
5. 1. 2021 09:28:34

Očala grejo prek paskov od čelade po mojem zaradi varnosti. Če se slučajno skeglaš, ti v šusu odnese očala nekam dol po cesti, če bi jih imel zataknjene za pasek, bi bilo pa potencialno lahko nevarno za oči. Razlika v verjetnosti za poškodbo oči verjetno ni ravno velika, ampak nekaj pa sigurno je. No, in potem se je na praktično varnostni vidik nekako pozabilo, nekdo se je pa odločil, da je pod paskom grdo, čez pasek pa lepo, in se je to prepričanje prijelo.

Gregor
5. 1. 2021 14:08:30

Verjetno se je na varnostni vidik pozabilo v zadnjem desetletju. Kljub temu, da sem od kolesarskih začetkov vedel, da je to pravilo zaradi varnosti, na nekatere čelade enostavno nisem mogel spraviti očal preko paščkov.
Strinjam se, verjetno razlika v verjetnosti za poškodbo najbrž res ni velika. Eriki so očala pri pravilni "postavitvi" letos grdo prebila arkado.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.