Test: Silca Borsa Americano

Pozabite na plastične vrečke in pospravite telefon ter dokumente v šik torbico iz recikliranih zračnic.

Matej Zalar

So kolesarji, ki telefon med kolesarjenjem hranijo v bolj ali manj neuglednih plastičnih vrečkah. In so kolesarji s stilom, ki denar, kreditno kartico in telefon spravijo v kolesarsko denarnico. Od nekdaj sem bil med prvimi. Denar sem tlačil za silikonski ovitek telefona, pametno napravo pa zavijal v vrečke, ki so bile pred tem namenjene transportu zelenjave. Vedno me je bilo malo sram.

Ameriško-italijanski slog

Silca je skozi več kot stoletno zgodovino zaslovela predvsem po zaslugi neuničljivih kolesarskih tlačilk, s katerimi menda nekateri polnijo tubularje že petdeset, šestdeset let. Morda so jim izpadli zobje, a njihova pumpa še vedno pumpa. Seveda je popustilo kako tesnilo ali pa so otroci kaj polomili, a tudi za te starodobne tlačilke Silca še vedno ponuja rezervne dele, kot v starih časih, ko trajnostni razvoj še ni bil v prvi vrsti marketinška strategija, ampak način preživetja.

Silca je bila od ustanovitve leta 1917 pa do leta 2013 v lasti italijanske družine Sacchi. Pred šestimi leti pa je ni prevzela kaka kitajska korporacija, kot se v teh časih zgodi tudi italijanskim družinskim podjetjem, ampak … Američan. Joshua Poertner je nekdanji tehnični direktor v Zippu in kolesarski zanesenjak, ki je proizvodnjo Silce kmalu preselil. A ne na vzhod, temveč v Združene države Amerike. Zračne tlačilke so še vedno najpomembnejši proizvodi tega butičnega proizvajalca, ki pa navduši estete tudi z orodjem, nosilci za bidone in torbicami, od podsedežnih pa do potovalk.

Vonj po zračnici

Silca ponuja tudi precej bolj kompleksno denarnico s celo vrsto predelkov za kartice in denar, Borsa Americano pa je precej preprosta torbica. Na voljo je tudi v izvedbi Minimo, dva centimetra daljša pa je ukrojena po dimenzijah iPhona 7+. Sešita je iz treh plasti. Notranji del je iz Cordure, srednja plast je iz recikliranega najlona, zunanja iz recikliranih zračnic pa daje torbici simpatičen pridih – in žlahten vonj po zračnicah. Zadrga YKK ni povsem vodotesna, a videti je, da bo svojo osnovno nalogo verjetno opravljala celo večnost.

Poleg velikega glavnega prostora so v torbici še trije žepki.

Poleg velikega glavnega prostora so v torbici še trije žepki.

Poleg osrednjega prostora za telefon je na eni strani še predel za bankovce, na drugi pa dve reži: ena je v velikosti kartic, druga pa sprejme – na primer – zelo majhno orodje. Prav bi prišel notranji žepek z zadrgo za kovance … ki pa so na kolesu v vsakem primeru žvenketajoče – in težke – nebodijihtreba, ki jih pameten kolesar tako ali tako pusti za napitnino.

Organiziran klolesar je dober kolesar. In vedno ima s seboj za rundo.

Organiziran klolesar je dober kolesar. In vedno ima s seboj za rundo.

Se vam zdi draga? Saj je. Ampak to je Silca.

Debela guma daje vtis, da je telefon varen, tudi če pademo na hrbet. Zaradi velikosti bo bržkone štrlela iz žepa, a takega izdelka si niti ne želite skrivati.

Silca Borsa Americano

Dimenzije: 15,5 × 9 × 2 cm
Teža: 90 g
Cena: 50 EUR
VS Bike

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.