Ročno poslikana Festka

Za posebno naročilo je Festka združila moči z ilustratorjem Michalom Bačakom.

Suratchai Chenyavanij je popotnik, ljubiteljski flavtist, zbiratelj koles in verjetno nesramno bogat možakar iz Bangkoka, ki ga na Instagramu najdete pod psevdonimom golflute. V svoji impresivni zbirki koles si je zaželel še eno, ki bi ne le izstopalo, ampak tudi pripovedovalo zgodbo njegovega življenja. To mu je lahko ponudila Festka, butični proizvajalec koles iz Prage, ki letno izdela le 500 karbonskih, jeklenih in titanovih okvirjev.  

Kolo, ki je umetnina ... zares umetnina

Naročniki dirkaško nabrušenega modela Festka Spectre se lahko odločajo med okvirji Core s standardnima geometrijo in nelakiranim okvirjem, in okvirji Prime s prilagojeno geometrijo in barvo po naročilu. Modeli Bespoke pa so ekskluzivni projekti, pri katerih lahko cene sežejo v nebo. V tem primeru pa do 35.000 dolarjev, torej dobrih 31.500 evrov. Veliko? Cene okvirjev se začno pri 4000 evrih. Kolo je opremljeno z obročniki Lightweight Fernweg, prestavnim sistemom Sram Red AXS eTap z merilnikom moči Quark – zato, da se bolje ujemajo s kolesom, so na Sramovih komponentah odstranili izstopajočo rdečo barvo – in Cane Creekovimi ultralahkimi obročnimi zavorami eeBrakes.

S Sramovih komponent so odstranili rdečo barvo.

S Sramovih komponent so odstranili rdečo barvo.

Ceno pa mu je dvignila poslikave. Tom Hnida, umetniški vodja pri Festki, je povabil k sodelovanju češkega umetnika Michala Bačaka, ki si je za delo vzel ogromno časa. Dobavni rok koles Festka je običajno najmanj 12 tednov, Spectra Porcelaina pa so ustvarjali kar trinajst mesecev.

Bačak je bel okvir poslikal s kobaltno modro barvo v kombinaciji portugalskega sloga azulejo in angleškega Churchill Blue Willow ter dodal poudarke iz 24-karatnega zlata. Poslikava prikazuje mejnike v življenju in konjičke lastnika ter imena njegovih otrok. Poslikal je tudi sedež in krmilno oporo. S Tomom Hnido se moramo strinjati: "Dizajn funkcionira dvosmerno: okvir je videti čudovito od daleč, ampak šele ko ga pogledamo pobliže, se začno razkrivati zgodbe."

Govori se, da so tudi hitre

Festka sicer v modelnem letu 2020 ponuja pet različnih okvirjev. One je vstopni in najcenejši model, Spectre je tekmovalna karbonska zverina, Scalatore pa ultralahek dirkalnik, ki z ustreznimi komponentami tehta manj kot 6 kilogramov. Za gravel je namenjen Rover, ki naj bi bil po njihovih besedah, bolj kot udobnemu športnemu terencu, podoben dirkalniku za rally. V kratkem pa bodo predstavili še aerodinamično kolo s pomenljivim imenom Mach.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.