Petkove kratke (14/2022)

Teden se je začel odlično z zmago Rogliča na kronometru na Dirki po Baskiji, končal pa malo slabše. Jutri zadnja etapa, v nedeljo Amstel Gold Race!

Itzulia Basque CountrySprint Cycling Agency

Sonnyju Colbrelliju vstavili podkožni defibrilator

Zadnji zmagovalec Pariz–Roubaix je doživel srčni zastoj takoj po prihodu v cilj prve etape Dirke po Kataloniji, kjer je bil drugi. Vzrokov za njegove težave niso odkrili niti v bolnišnici v Gironi niti pozneje v Padovi. Tam so se skupaj z njim odločili, da mu vstavijo podkožni defibrilator, napravo, ki prepreči zastoj v primerih ekstremnih motenj v ritmu srca. Operacijo so izvedli 31. marca in kmalu se je vrnil domov.

Po zastoju srca je bil Colbrelli še optimističen glede nadaljevanja kariere, a si je moral po nekaj dneh priznati, da ta ni več samoumevna. Zdaj je še manj verjetno. V Italiji je športnikom s podkožnim defibrilatorjem prepovedano tekmovati, Evropsko združenje za kardiologijo pa pacientom s to napravo odsvetuje ukvarjanje s športi in dejavnostmi, ki bi lahko povzročile travme.

Po srčnem zastoju na evropskem prvnestvu leta 2021 so podkožni defibrilator vstavili nogometašu Christianu Eriksenu, ki potem ni več mogel igrati za milanski Inter, a letos uspešno in brez težav igra za Brentford v Angleški Premier ligi. Velonews poroča, da Uci spremlja Colbrellijevo okrevanje, a so sporočili, da ni specifičnih pravil glede uporabe tovrstne naprave. Ravnali naj bi se po priporočilih mednarodne stroke športne medicine in kardiologije.

Gledanost ženske Dirke po Flandriji poskočila

Na letošnji dirki so prišle ženske v cilj v Oudenaardeju za moškimi, ki so tudi počakali na razglasitev najboljših, tako da je potekala hkrati.

Po dirki se je direktor Flanders Classics Tomas Van Den Spiegel pohvalil z bistveno boljšo gledanostjo ženske dirke v Flandriji kot leta 2019. Ni navedel na katerih kanalih, a leta 2019 so zabeležili 157 tisoč flamskih gledalcev, letos pa kar 764 tisoč. Izpostavil je, da so pred tremi leti prišle ženske v cilj pred moškimi, letos za njimi. Flamci so ga sicer opozorili, da so se množice na kultnih vzponih do prihoda žensk precej razredčile, a za razvoj ženskega kolesarstva so seveda bistveni televizijski gledalci.

Skoraj petkrat večja domača gledanost kot pred tremi leti je seveda impozanten podatek, vendar bi bilo seveda pošteno navesti podatke tudi za leti 2020 in 2021. Gledanost ženskega kolesarstva je po vsem svetu zrasla v zadnjih treh letih tako ali tako. Leta 2019 sploh še ni bilo ženske svetovne serije! Morda bi bilo vredno poskusiti po vzoru Pariz–Roubaix z žensko dirko dan prej, torej v soboto. Res je vprašanje kako bi to vplivalo na gledanost, a mnogi bi si ogledali več kot uro in pol dirkanja (prenos ženske Dirke po Flandriji se je začel dve uri pred zaključkom moške), precej laže pa bi dirko pokrivali tudi mediji.

Amstel Gold Race izenačil ženske nagrade z moškimi

Na Dirki po Flandriji so letos razdelili med ženske 50 tisoč evrov, enako kot med moške, Amstel Gold Race pa je po novem za oba spola težak 40 tisoč evrov. Zmagovalka bo dobila 16 tisočakov. Lani je bilo v nagradnem skladu za ženske pičlih deset tisočakov. Nizozemskega Heinekena, ki ima poleg naših velikih pivovarn v lasti tudi Amstel, zaradi povišice gotovo ne bo bolela glava.

Marianne Vos bo izpustila Amstel Gold Race in se pripravila na Pariz–Roubaix

Svetovna prvakinja v ciklokrosu je letošnjo sezono začela s sedmim mestom na Strade Bianche, sredi marca je zbolela, na Gent–Wevelgem jo je prehitela samo svetovna cestna prvakinja Elisa Balsamo, na Dirki po Flandriji pa ni bila med najboljšimi. Ker je Amstel Gold Race zmagala lani, zmaga na Pariz–Roubaix pa ji še manjka, se je odločila, da bo domačo dirko izpustila in se raje temeljito pripravila na tlakovce. Toliko o mikavnosti denarnih nagrad ...

Tour Down Under se leta 2023 vrača

Po letošnjem svetovnem prvenstvu v Novem južnem Walesu se bodo po dveh letih najboljši kolesarji na svetu vrnili v okolico Adelaide v Južni Avstraliji. Leta 2020 je bil Tour Down Under med zadnjimi normalno izvedenimi dirkami pred kolesarskim lockdownom. V naslednji in letošnji sezoni sta dirki odpadli, ker je Avstralija za tujce zaprla vrata.

Dirka bo na sporedu od 13. do 22. januarja, seveda v moški in ženski izvedbi. Ni pa še jasno, ali bo del World Tura tudi ženski Tour Down Under. Leta 2020 je bila ženska dirka kategorizirana kot 2.Pro.

Tadej Pogačar na izlet v Arenberški gozd

Jonathan Vaughters se je domislil alternativnega programa. Kolesarji EF Education-EasyPost dirkajo na drugorazrednih gorskokolesarskih in gravel prireditvah, postavljajo neuradno najhitrejše znane čase ali v ultrakolesarskem slogu prevozijo traso Toura. Tudi Netflix prav pride.

UAE Emirates ne bo odprl vrat Netflixu, ker ga ne potrebuje. Do leta 2027 je zaposlil kolesarja, ki zmaguje vse živo in je s 6.076 Ucijevimi točkami v začetku tedna presegel Saganov rekord (5.879) iz leta 2017. Dovolj je bilo, da je Pogačar na Instagramu objavil fotografijo iz Arenberškega gozda in že se je cel svet spraševal, ali bo dobra dva meseca pred Tourom res tvegal vse na spomeniku, kjer ima najmanjše možnosti za zmage. Pogačar ima smisel za humor, a najhuje je, da nikoli ne moremo reči nikoli. Kakorkoli, letos ga po njegovih besedah tam ne bo.

Ni šel na izlet, ampak na službeno pot

V resnici je dan po Dirki po Flandriji izkoristil za ogled tlakovanih odsekov letošnje pete etape Dirke po Franciji. 155 kilometrov dolga etapa s štartom v mestu Lille bo imela v zaključnih 75 kilometrih enajst tlakovanih sektorjev v skupni dolžini 19,4 kilometrov. Nekaj so jih doslej že uporabili na Pariz–Roubaix, a med njimi ne bo Arenberškega gozda, niti drugih najtežjih. Pogačarjeva športna direktorja Aart Vierhouten in Marco Marcato po ogledu vseeno nista bila navdušena.

Vierhoutna najboljh skrbi 1600 metrov dolgi drugi odsek med krajema Eswars in Paillencourt. »Če bi bil organizator, ga nikoli ne bi vključil,« je povedal za belgijsko Sporzo. »Norost. Tlakovani odsek se spušča, letelo bo od 60 do 65 kilometrov na uro, in to v hektičnem tempu Toura. Pravzaprav ta tlakovani odsek ne sodi na nobeno dirko. Levo in desno od ceste ni nobene možnosti za umik. To je v nasprotju s trudom za izboljševanje varnosti na dirkah.«

Isti sektor so prevozili že v deveti etapi Toura leta 2019, ko je v Roubaixu slavil John Degenkolb. Tisti dan si je Richie Porte zlomil ključniuco še preden so sploh prišli do tlakovcev, etapa pa je bila seveda kaotična, z obilico padcev in defektov. Odsek, o katerem je govoril Vierhouten, so favoriti preživeli brez večjih težav. Takrat je bilo suho, Vierhouten se tako boji predvsem dežja, pa tudi dejstva, da je ta sektor šele drugi po vrsti, ko bo glavnina še tako rekoč popolna.

In kaj si misli Pogačar? »Veselim se etape s tlakovci. Lahko gre vse strašno narobe, lahko pa je OK. Tu Toura ne moreš zmagati, lahko pa ga izgubiš.« Pogačar se ne ukvarja s stvarmi, na katere nima vpliva.

Van Aerta belgijski zdravniki svarijo, naj ne prehiteva dogodkov

Wout van Aert je oddal pozitiven vzorec na koronavirus prejšnji četrtek in v petek odpovedal nastop na Dirki po Flandriji. Po belgijskih pravilih je moral ostati v izolaciji vsaj teden dni. Takoj po preteku in ko ne bo več kazal bolezenskih znakov, naj bi opravil prve zdravniške preglede, a verjetno slabo kaže z njegovim nastopom na Pariz–Roubaix.

A.S.O./Alex Broadway

Belgijski novinar Michel Wuyts je ocenil, da so možnosti za njegov odstop 50-odstotne, a priznani kolesarski strokovnjak bolj malo ve o virusih in posledicah bolezni. To težavo ima resnici na ljubo tudi zdravstvena stroka, zato svetujejo previdnost. Belgijski virolog Marc van Ranst je na tvitnil, da bi morale biti van Aertove možnosti za nastop na dirki 17. aprila enake nič.

Za Het Laatste Nieuwsblad je zdravnik pri Jumbo-Vismi Tom Teulingkx povedal: »Kako dolg naj bo počitek, je vprašanje za milijon. Po naših smernicah traja počitek vsaj sedem dni, bolje deset dni po okužbi. To je splošno pravilo, a končno odločitev poda ekipni zdravnik.«

Pogačar se je van Baarleju opravičil

Pogačar je bil po izgubljenem drugem mestu na Dirki po Flandriji bržkone res jezen predvsem nase, a že preden je prišel skozi ciljno črto, je bilo jasno, da je izgubil nadzor nad svojimi čustvi. V prvih tenutkih je stresel svojo frustracijo nad Dylanom van Baarlejem. Ta je po dirki kar vljudno povedal, da mu Pogačar za osvojeno drugo mesto ni ravno čestital. FloBikes je v ponedeljek objavil posnetek precej enosmernega pogovora.

Pogačar je izkazal strast in temperament, ki sta nujna za zmagovalce Toura, a kmalu tudi dokazal, da po razmisleku poišče težave v sebi, ne v drugih – česar mnogi običajni smrtniki ne zmorejo vedno. V četrtek je van Baarle belgijskim medijem razkril, da se mu je Pogačar opravičil že v ponedeljek.

Ukrajinski državni prvak Andrii Ponomar se je vrnil na dirke

Kolesar Drone Hopper-Androni Giocattoli je lani zaslovel kot najmlajši udeleženec Gira, star je bil šele osemnajst let. Giro jeuspešno končal in čez tri tedne osvojil naslov državnega prvaka. Letos je solidno dirkal v Španiji, a dva dni po ruski invaziji v Ukrajini odstopil v tretji etapi dirke Gran Camino. To je bil njegov prvi odstop v profesionalni karieri.

Ponomar prihaja iz Černigova, enega najbolj prizadetih mest, kjer sta ostali njegova mati in komaj sedemletna sestra, medtem ko oče kot vojak že od leta 2014 služi v Donbasu. Mater in sestra sta štirinajst dni prebili bolj ali manj v zaklonišču, slednjič pa je glavni športni direktor Giovanni Ellena skupaj z nevladno organizacijo La Memoria Viva uredil, da so ju s poljske meje pripeljali v Italijo.

Ponomar ta teden dirka na francoski dirki Circuit Cycliste Sarthe, kjer je bil v ravninski tretji etapi pet kilometrov pred ciljem še v begu, potem pa popustil. Naslednji teden odhaja na Dirko po Siciliji.

Bahrain Victorious odpustil Alejandra Osoria

Na Twitterju so v sredo objavili skopo poročilo o prekinitvi pogodbe s kolumbijskim kolesarjem le tri mesece in osem tekmovalnih dni po začetku njegove prve sezone v World Touru: »Bahrain Victorious je zaradi večkratnih kršitev pogodbe prekinil pogodbo z Alejandrom Osoriom. Ekipa želi Alejandru vse najboljše v njegovi prihodnosti.«

Vodja ekipe Milan Eržen za Velonews ni razkril podrobnosti, a naj bi šlo za večkratne kršitve covidnih protokolov, tudi potem, ko so ga že opozorili: »V ekipi deluje sto ljudi in pravila veljajo za vse. Izdali smo mu opozorilo po nekaj kršitvah, a jih je ponovil. Zato smo se odločili za prekinitev pogodbe. Gre za več kot ravnanje med dirkami. Izstopil je iz covidnega mehurčka. Imamo vso dokumentacijo.«

Nazadnje je Osorio dirkal na Strade Bianche in odstopil, te dni pa nastopa na amaterski dirki Clásica de Rionegro v Kolumbiji. Podrobnosti ni razkril, saj bo iskal pravico na sodišču, je pa za Pais de Portes omenjal nekatere težave: »Mislim, da je šlo bolj ali manj za težave z keziko. Na dirkah nisem razumel ničesar. Pripravil sem se zelo dobro, a resnica je, da se nisem počutil dobrodošlega. Prišel sem iz ekip, kjer smo bili kot družina. Od tam pa v okolje, kjer je šlo samo za delo, delo, delo in s tem so se začele težave.«

Težave, ki jih ni imelo 27 drugih kolesarjev, med njimi še en Kolumbijec in štirje špansko govoreči.

Trač: za Biniama Girmaya se zanima Ineos Grenadiers

Po zmagi na Gent–Wevelgem je Biniamu Girmayu cena zrasla na milijon evrov in Gazetta dello Sport je čisto po italijansko sprožila govorice, da naj bi se zanj resno zanimalo britansko moštvo. Potem ko so prejšnji teden podpisali s Tomom Pidcockom do leta 2027, bi jim prišel novi mladi talent za klasike še kako prav.

Za Ineos Grenadiers ter Girmayev bančni račun in morda tudi njegovo rezultatsko pot bi bilo to odlično, ne pa tudi za razvoj kolesarstva s peščico premočnih ekip in večino z minimalnimi možnostmi za zmage na velikih dirkah. Na to opozarja tudi Cyclingnews, kjer so izračunali, da so lani več kot polovico vseh dirk svetovne serije (brez etapnih zmag) zmagali kolesarji Ineos Grenadiers, Jumbo-Visme in UAE Emirates, še šest Deceuninck-Quick Step, ostalim petnajstim je ostalo pičlih osem zmag.

Letos so na dvanajstih dirkah pobrali polovico zmag kolesarji Jumbo-Visme in UAE Emirates. Kar tri, torej četrtino, je pobral Alpecin-Fenix. Po eno pa Bahrain Victorious z Matejem Mohoričem, Bora-Hansgrohe s Sergiom Higuito in Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux … z Girmayjem.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.