Novi Factor 02

Britanski proizvajalec z lastno tovarno na Tajvanu se s prenovljenim O2 podaja v srednji cenovni razred. Videti je, da ne na račun Factorjeve kakovosti izdelave.

V časih, ko prevladujejo aerodinamične rešitve, spuščene zadnje vilice in specialne izvedbe sedežnih opor, je osvežujoče videti nov izdelek klasične oblike. Lani je Factor predstavil izboljšano, predvsem lažjo različico modela O2 in ga pomenljivo poimenoval O2 VAM (kratica za velocita ascensionale media oziroma povprečno hitrost vzpenjanja, izraženo v višinskih metrih na uro). Tehtal naj bi manj kot 700 gramov in od letošnje sezone ga vozijo kolesarji ekipe Israel Start-Up Nation.

Bistvo je očem skrito

Model O2 so ohranili v svoji modelni liniji, a so ga izboljšali in zdaj je pred nami druga generacija, ki se na prvi videz od prejšnje sploh ne razlikuje. In tudi to deluje osvežujoče. Glavna sprememba je drugačen postopek izdelave okvirja, in sicer po vzoru izdelave enkrat dražjega dražjega O2 VAM.

Nizko težo dosežejo z odstranjevanjem odvečne smole na notranjih stenah okvirja. Novi O2 je tako lažji, a zaradi uporabe cenejših karbonskih vlaken še vedno nekoliko težji kot O2 VAM. Žal točnih podatkov o teži Factor ni razkril. Okvir naj bi bil tudi trpežnejši, udobnejši in učinkovitejši od predhodnika. In pričakovali nismo nič manj od tega.

Vilice Svelte so enake kot pri dražjem bratu, okvir pa je na voljo tudi za obročne zavore. Z O2 VAM si deli tudi geometrijo, pričakujemo lahko torej agresiven položaj na kolesu in odzivnost. Če so ohranili klasičen videz okvirja s standardno, 27,2-milimetrsko sedežno oporo, pa niso zanemarili želja kupcev po širših plaščih. Po novem sprejme O2 do 30-milimetrske pnevmatike.

Veliko bicikla za sprejemljiv denar

Če ste se doslej Factorja bali zaradi premiumskih cen, je O2 rešitev. V osnovi je na voljo v Miami modri in biserno beli barvni shemi, okvir z vilicami in krmilnim ležajem pa pri uradnem zastopniku VS Bike stane 2700 evrov. Za primerjavo: O2 VAM olajša račun za 5500 evrov, je pa res, da ta cena vključuje še sedežno oporo in integrirano krmilo Black Inc ter gonilni in krmilni ležaj CeramicSpeed.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.