Contour Slovenia: okoli države s kolesom

Ignac Bakše je danes začel svojo pot po skrajnih mejah Slovenije, s čimer bo zarisal konturo naše države. Produkcijska hiša Vihar Media iz Krškega na desetdnevni poti snema film o njegovem podvigu.

Contour Slovenia

Ignac Bakše, ki ga na internetu najdemo pod psevdonimom Fuzzecl je fotograf in kolesar, ki bo na okoli 1.500 kilometrov dolgi poti s 25.000 metri višinske razlike ne bo podiral rekordov. Raje se bo imel deset dni dobro, čeprav je seveda res, da prevoziti v desetih dneh takšno razdaljo po tako hriboviti deželi seveda ni mačji kašelja, ampak resen podvig Začel je danes zjutraj v Šenterneju, prvih nekaj kilometrov v očetovi družbi, in najprej krenil v Brežice, kjer se je pridružil štartu dirke Po Sloveniji. Zaključil bo 21. junija, po poti pa prevozil deset slovenskih regij in 80 občin.

Kakšna je slovenska meja, če državo obkrožimo po cesti?

Kot je videti, je njegovo kolo kar dobro naloženo, kot se za tako pot spodobi, vendar pa se ni odločil za popolno samooskrbo – ta je na preizkušnjah, ki jih spremljajo filmske ekipe, tako ali tako malo manj samooskrbna, kot se trudijo prikazati. Na poti mu bo pomagala kar družina, tako da teh deset dni ne bo popolnoma odsoten od svojih najbližjih, neglede na to, da sledi svojim sanjam.

Idejo za izziv je dobil na lanskem večdnevnem kolesarjenju. Vse lepo in prav: takšno zamisel je imel že marsikdo. A ob pogovoru z režiserjem Rokom Sando je svojo zamisel začel udejanjati, od tega pa bomo imeli nekaj tudi ljubitelji kolesarjenja, ki se nam obeta pravi avanturistični kolesarski dokumentarec. Ne o kakem čudaku ali vrhunskem kolesarju, ki premika meje mogočega, ampak o običajnem človeku, ki je odšel na zelo dolg kolesarski izlet – z misijo. Vse nas namreč zanima kako bi bila videti pot po skrajnih mejah Slovenije, če bi jo narisali na kolesu. Čez deset dni bomo vedeli.

Režiser filma Rok Sanda je pred snemanjem dokumentarnega filma povedal: »Pred Ignacem je zahteven kolesarski izziv. Gre za zanimiv, zahteven projekt, ki me je zelo pritegnil. Je nekaj novega in drugačnega od dosedanjih projektov. Že od nekdaj me privlačijo ideje ljudi, ki prestavljajo meje mogočega. Tako je nastala tudi ideja o snemanju dokumentarnega filma, katerega glavni cilj je posneti kolesarja, ki se sooča s samim seboj, medtem ko s kolesom riše slovensko mejo. Za vse, ki si bodo dokumentarni film ogledali, bo to nepozabna filmska izkušnja. Želim, da gledalec ob gledanju začuti izziv kolesarjenja, kot da bi tudi sam kolesaril ob meji Slovenije.«

Ignacu lahko sledite na spletni strani Contour Slovenia oziroma prek povezave na aplikacijo RideWithGPS. Ko bo svojo avanturo dokončal, bomo z njim opravili pogovor, seveda pa komaj čakamo tudi na film.

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.