Barjanka ali Kolesarsko doživetje na Ljubljanskem barju

Le še 14 dni nas loči do največjega slovenskega kolesarskega praznika - Maratona Franja. Maraton Franja poleg Velikega in Malega maratona, ki štejeta kot kvalifikacija za svetovno prvenstvo ljubiteljem kolesarstva ponuja še tri druge preizkušnje v času prireditve. Ena izmed izjemno zanimivih je Barjanka, ki je netekmovalne narave.

Trasa Barjanke, v dolžini 72 km, nas popelje skozi vse občine krajinskega parka in z vključenimi makadamski odseki obuja spomine na začetek kolesarskih tekmovanj, ko so prve kolesarske dirke še potekale po asfaltiranih cestiščih. Barjanko od ostalih maratonov dodatno loči kulinarična nota. Na trasi bodo udeležence čakale kar tri okrepčevalne postaje s pestro kulinarično ponudbo. Ko energijske ploščice s monotonim okusom zamenjajo vrhniški štruklji in pecivo lokalnih ponudnikov, se sliši vabljivo. 

Maraton bo potekal v zaprti kontrolirani vožnji in je ne tekmovalne narave. Štart bo v Ljubljani in bo potekal skozi vse občine  v krajinskem parku ter se vrne nazaj v center Ljubljane, na Slovensko cesto, kjer je cilj maratona pred Dramo.

Barjanka vključuje 8 nezahtevnih makadamskih odsekov: 

  1. Pot na Plešivico 2 km
  2. Drenov grič – Sinja Gorica 3,5 km
  3. Sinja Gorica Chemis – Vrhnika 350 m
  4. Stara železniška trasa: Borovnica – Pako 1,5 km
  5. Okoli Podpeškega jezera 1,2 km
  6. Tomišelj – Črna vas 3,5 km
  7. Črna vas – Brest 6,5 km
  8. Most čez Kremenico – Črna vas Ižanska cesta 7 km

Ljubljansko barje je poleg izjemnih naravnih znamenitosti in svetovne kulturne dediščine obdarjeno tudi z najdbo svetovnega merila, ki je na podlagi analiz staro več kot 5.000 let. Posebno pozornost vzbuja izjemna najdba diskastega kolesa z osjo, ki so ga arheologi odkrili zgodaj spomladi leta 2002 na območju kolišča na naselbini Stare Gmajne na jugozahodu Ljubljanskega barja.

Datum: SOBOTA 11. 6. 2022

Štart: 8:00

Štartno in ciljno mesto: Ljubljana, Kongresni trg

Dolžina: 72 km

Prijava in dodatne informacije

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.