Vuelta, 9. etapa: Bennett najhitrejši, a ne najpametnejši

Začelo se je zaspano, končalo z izvrstnim šprintom Sama Bennetta. A tudi to še ni bil konec. Zadnjo so rekli sodniki. V modernem kolesarstvu se promovira čist šprint brez umazanih trikov.

Gomez Sport

Deveti dan dirkanja je vendarle postregel s klasično uspavanko. Dežurni iniciator pobegov Remi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) se je tokrat vzdržal, bil je pač v službi prvega šprinterja letošnje dirke, Sama Bennetta. V beg sta se z namenom razkazovanja sponzorskih napisov hitro podala Juan Felipe Osoria (Burgos-BH) ter Artiz Bagues (Caja Rural – Seguros RGA) in to ni nikogar motilo. Slabih dvajset kilometrov in že sta imela šest minut prednosti, 22 kilometrov pred ciljem pa so ujeli. Vse lepo in prav.

Rokoborba

Okoli 110 kilometrov pred ciljem je zastal dih ob padcu Pascala Ackermanna (Bora-Hansgrohe) in Hectorja Saeza (Caja Rural), ki je popolnoma razbil čelado, a potem nadaljeval in celo prišel do cilja. Z novo čelado, prvo je namreč uničil. 

Gomez Sport

Trinajst kilometrov pred ciljem pa je na svoj rojstni dan ob cesti ustavil Primož Roglič. Bilo je nekaj zmede. Najprej se je sam lotil snemanja prednjega obročnika, a so mu prinesli kar celo rezervno kolo. Med menjavo so se zaletavali drug v drugega, a večje škode ni bilo. Z lahkoto je ujel, ni pa bilo potem Jumbo-Visme videti spredaj v nevarnih zaključnih kilometrih.

In bilo je nevarno. Očitno prenevarno. Pred zoprnim desnim ovinkom 4,5 kilometrov pred ciljem je bil spredaj Lotto-Soudal in takoj za njimi Bora-Hansgrohe, ki je prevzela nadzor pred še bolj zoprnim levim zavojem, ki je prišel 1.400 metrov pred ciljem. Deceuninck-Quick Step se je tokrat skrival za njimi, spredaj smo nekaj časa videli tudi UAE Emirates Jasperja Philipsena, pravzaprav je bila druščina nasploh zelo pisana, tudi z Ineosom Grenadiers, seveda. No, v zadnjem levem ovinku je Deceuninck-Quick Step nekoliko popravil pozicije.

V zadnjem kilometru je bila najbolje postavljena Bora-Hansgrohe. Ampak v trenutku ali le malo potem, ko je 175 metrov pred ciljem naprej planil Pascal Ackermann, se je na njegovi levi izstrelil tudi Bennett in opravil z vsemi z dolžino kolesa prednosti … a potem se je razvedelo, da ni dirkal pošteno. Ne enkrat, dvakrat je Bennett odrinil Emilsa Liepinša (Trek-Segafredo) z vsem dobro znanim manevrom z glavo … pravila so jasna in komisarji so ga postavili na zadnje mesto v glavnini.

Gomez Sport

Bennett ni aboniran za najboljšo pozicijo

Šef Deceuninck-Quick Stepa Patrick Lefevere je na Twitterju v svojem slogu ponorel. Norenje na Twitterju z vročo glavo nikoli ni dobro. Takoj mu je nekdo pod nos pomolil posnetek, kako je Bennett letos enako počel že na Pariz–Nici.

Po Lefeverovem mnenju naj bi bili komisarji nekompetentni. Težava naj bi bila v Liepenšu, ki je rinil v Bennetovev lead-out, Michaela Mørkøva. Toda Liepenš ni uporabljal glave in Mørkøv ga je odrinil le bežno. Šef Trek-Segafreda Luca Guercilena je celo izpostavil, da je bil Mørkøv tisti, ki je izrinil Liepenša z Ackermannovega kolesa. Lefeverovega oholega odgovora, češ, kolikokrat pa je zmagal v šprintu Liepenš, sploh ne gre jemati resno. Ko je Liepenšu izgubil Ackermannovo kolo, je ostro, a po mojem korektno dirkal ob Bennettu. Ta ga je skušal očitno disciplinirati. Ker ima za to pravico zaradi več šprinterskih zmag?

Gomez Sport

Kazen je bila pravilna odločitev. Zakaj? Se spomnite kako je Lefevere znorel, ko je Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) zrinil v ogrado Fabia Jakobsena (Deceuninck-Quick Step)? Res je bil Groenewegnov manever še nevarnejši, predvsem pa je rezultiral v groznih posledicah. Ampak, odrivanje je prepovedano, ker je nevarno. Kršitve pa morajo biti sankcionirane zaradi kršitev samih, ne pa glede na posledice, do katerih privedejo.

Da se enako dogaja na nižjih ravneh? Seveda. Ampak, tudi na nižjih ravneh je prepovedano, res pa je, da ni helikopterskih posnetkov. Na najvišji ravni dirkanja pač so. Uci je po eni strani tarča kritik, ker ne poskrbi dovolj dobro za varnost kolesarjev, po drugi strani pa komisarje kritizirajo, ko opravljajo svoje sodniško delo.

Bennettova pozicija ni nekaj, kar Bennettu pripada. Izboriti si jo mora. Na pošten in varen način, kolikor je to seveda mogoče v nečem tako nevarnem, kot je kolesarski šprint. Včeraj je še enkrat dokazal, da je najmočnejši šprinter na dirki. Zmagal bi tudi brez neumnosti. Danes ima novo priložnost.

Kakšno je vaše mnenje? So rokoborske sposobnosti del kolesarskega šprinta ali bi jih morali resno in redno sankcionirati?

 

10. etapa

Štart: Castro Urdiales (50 m)
Cilj: Suances (105 m)
Razdalja: 187,4 km
Višinska razlika:2250 m
Ravninska etapa ob atlantski obali pravzaprav ni ravninska, ampak je posejana s kratkimi vzponi, zahteven pa je tudi zaključek v klanec. Ni nujno, da bo zmagal šprinter. Že v prvih dvajsetih kilometrih je nekaj priložnosti za uspešne skoke in bržkone bo v ospredju močna skupina z dobrimi možnostmi za zmago.
To pomeni, da bodo imele šprinterske ekipe težko delo. Deceuninck-Quick Step ima v Samu Bennettu skoraj gotovega zmagovalca, vendar so Remi Cavagna, Zdenek Štybar in Andrea Bagioli njihovi aduti za primer uspešnega bega. Z njihovim kolesarjem med ubežniki lahko Deceuninck-Quick Step prepusti delo drugim ekipam.
Trasa zavije okoli 70 kilometrov pred ciljem v notranjost in čez vzpon tretje kategorije, ki mu takoj sledi še krajši, nekategoriziran klanec. Razgibanih je tudi zadnjih trideset kilometrov, zadnja preizkušnja pa je samo 1.300 metrov pred ciljem. V Suancesu bodo morali biti pozorni 2 kilometra pred ciljem, ko sledi spustu križišče z ostrim zavojem v desno. Že tam bo ključna dobra pozicija, predvsem za šprinterje. Kakšnih 1.500 metrov pred ciljem se namreč cesta napne, menda s kar 6,6-odstotnim naklonom. Videti je kot eden tistih klancev, ki smo jih vajeni v letoviških krajih, ko se na primer iz Portoroža vzpnemo na glavno cesto proti Izoli.
Sam Bennett lahko zablesti tudi v tako zahtevnem zaključku, a bo moral biti v ospredju od začetka. Tako kot vsi drugi šprinterji. Sicer se jim lahko zgodi napad iz ozadja in v takem finišu ga ne bo mogoče več ujeti. Kaj pa če pridejo v zaključek ubežniki? Pred peto etapo sem si upal napovedati zmago Tima Wellensa (Lotto-Soudal). Prepričan sem, da bo šel v beg tudi danes – morda še ni obupal nad pičkasto majico? –, od šprinterskih ekip pa bo odvisno, ali bo beg uspešen.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.