Še ena raziskava o kofeinu v športu

Rezultati o učinku kofeina na športni rezultat so pokazali, da redni pivci kave niso na slabšem kot tisti, ki spijejo manj kave in si kofein privoščijo samo pred tekmovanjem.

Pixabay

Mnoge raziskave kažejo, da se, po domače napisano, telo sčasoma privadi na učinke kofeina, ki zato ob športnem nastopu ne prinaša več tolikšnih koristi kot pri kofeina manj vajenih posameznikih. Ta spoznanja očitno ne motijo večine profesionalnih kolesarjev, ki spijejo enormne količine kave tudi izven tekmovalnih dni. Kakorkoli, nekateri se kofeinu običajno načrtno izogibajo in uživajo v dobrobitih kave – ali pač kofeinu v tabletah – le takrat, ko imajo kaj od tega. V reviji International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolismtu so objavili rezultate raziskave, ki daje prav tistim, ki jim je bliže princip joie de vivre.

Več kofeina, več muzike

Raziskavo so izvedli s 46 aktivnimi rekreativnimi športniki (27 moških in 19 žensk), ki so vsaj leto dni vadili od enkrat do trikrat tedensko. Oblikovali so dve skupini. V prvo so uvrstili tiste, ki dnevno zaužijejo največ 3 miligrame kofeina na kilogram telesne teže – za lažjo predstavo, to pomeni od dve do tri skodelice espressa dnevno. V skupino večjih porabnikov kofeina pa so uvrstili tiste, ki ga zaužijejo od več kot 6 miligramov na kilogram telesne teže dnevno. To je … veliko kave.

Pred testiranjem so spili bodisi napitek placebo z okusom kave, a brez kofeina, bodisi 3 miligrame kofeina na kilogram telesne teže, kar torej ustreza dvema do trem skodelicam espressa. Žal jim niso postregli z vrhunsko kavo, ampak z zvarkom, zamešanim v 3 decilitrih vode. To so morali spiti v desetih minutah, sledilo je 60 minut odmora – po tolikšnem času namreč kofein v krvi doseže najvišjo koncentracijo. Potem so sedli na trenažer in po 10 minutah ogrevanja izvedli 5-kilometrski kronometer.

Ni bilo presenetljivo, da so bili hitrejši po zaužitju kofeina – vendar ne bistveno, v povprečju za 1,7 odstotka. Obenem pa glede na rezultate niso mogli potrditi, da učinkuje kofein bolje na tiste udeležence, ki spijejo bistveno manj kave od tistih, ki je spijejo precej. Povedano drugače: redno vsakodnevno uživanje kave ne zmanjšuje njenih koristi za izboljšanje športne učinkovitosti.

Ampak …

… tako pravi ena od študij. Obstajajo tudi raiskave, ki kažejo nasprotno, da morajo torej redni pivci kave za pozitivne učinke na športni rezultati zaužiti več kofeina. O tem je v članku o kavi pisala tudi Erika.

Ne bo odveč, če ponovimo priporočila Evropske agencije za varno hrano (EFSA): zgornja varna meja posameznega vnosa naj bi bila pri 200 miligramih kofeina, skupni dnevni vnos pa naj ne bi presegel 3 miligramov kofeina na kilogram telesne mase. Torej dve do tri skodelice espressa dnevno, če vemo, da v povprečju skodelica vsebuje 80 miligramov kofeina.

Katerim raziskavam verjeti? Na koncu vas bosta verjetno zapeljala strast in srce … jaz sem si takoj skuhal še eno dvojno …

Komentarji

timpodlogar
14. 12. 2020 12:57:00

Saj ni, da je treba verjeti kakšnemu od raziskovalcev. Verjeti gre podatkom, ki jih vidiš v raziskavi. Te je le potrebno smiselno interpretirati in jih postaviti v pravi kontekst.

Matej Zalar
14. 12. 2020 13:15:48

Hja, ljudje radi verjamejo, ker je udobneje, kot smiselno interperetirati vsako zadevo posebej, za kar morajo seveda imeti tudi določeno znanje. Moja interpretacija je na primer, da v točno teh pogojih (točno določen protokol in nekaj minut napora v 5 kilometrih) kofein pripomore k rezultatu relativno tako malo, da se mi s tem kot rekreativcu sploh ni treba ukvarjati.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.