Še ena pametna čelada: Unit 1 Faro

Čelade z vgrajenimi lučmi niso več nič novega, ampak ta je nekaj posebnega, ker jo lahko sprogramiraš za v disko. Na platformah za množično financiranje je izdelek zbral več kot milijon evrov.

Kot eno od poglavitnih težav čelad urbanih kolesarjev omenja Unit 1 dejstvo, da so čelade grde. Res znajo urbane čelade preveč spominjati na jahalne ali otroške, a s Farom ta težava ni rešena, res pa je, da ni grda. Druga težava naj bi bila, da so kolesarji ponoči skoraj nevidni. To lahko rešiš tuci ceneje, a Faro je, če obljube držijo, brez dvoma med najbolj opaznimi izdelki.

Čelada, s katero boš res opazen

Poleg traku rdečih zadaj in belih LED-lučk spredaj se Faro hvali še s 46 skritimi ledicami, ki delujejo kot zavorna luč ali smernik. To smo že videli, tudi pri skoraj trikrat cenejši Livall EVO21, toda Faro je mogoče z aplikacijo na pametnem telefonu programirati. Smerniki lahko svetijo kot klasične oranžne utripalke na avtu ali pa se izrisujejo puščice, kar bo morda bolj razumljivo za voznike, ki to čudo vidijo prvič. In to še ni vse: cela zadnja stran lahko sveti v celi vrsti barv. Za okras? Za boljšo vidnost? Da te vozniki navsezadnje prekolnejo? Smerniki sicer funkcionirajo samo ob uporabi doplačljivega upravljalnika na krmilu, ki ga v akciji prodajajo za dobrih 30 evrov.

Skrite ledice lahko delujejo tudi kot zavorna luč, saj z vgrajenim pospeškometrom čelada zaznava pojemke. Obenem detektira morebiten padec in prek aplikacije na nesrečo opozori nujne stike. Še nekaj, česar Unit 1 ni pokazal prvi, a pride prav, ko je treba upravičiti ceno. Ali če se razmontiraš.

Čelada tehta 480 gramov in ima pet zračnikov, baterija vzdrži do deset ur. Pohvali se še z magnetno sponko na traku, za doplačilo dobrih trideset evrov pa je na voljo še model s sistemom Mips. Izbiraš lahko med tremi velikostmi in štirimi barvami: črno, modro, sivo in maskirno zeleno, če se boš s to čelado skrival po gozdovih ali če želiš v mestu dajati v kombinaciji s karirasto srajco in gojzarji vtis, da si gozdni joža, kot se slovensko reče lumbersexualcu.

Nič novega, je pa praktično

V naši valuti stane osnovni model 195 evrov, z Mipsom 226 evrov, z upravljalnikom za smernike pa skoraj 260 evrov. Tukaj.

O pametnih čeladah, ki se povezujejo s pametnim telefonom, si lahko misliš svoje, ampak priznati je treba, da so snemljive lučke za mestno kolesarjenje strašansko nepraktične. Ali jih pozabiš doma ali jih pozabiš na kolesu in čez dan izginejo, če jih nosiš s seboj ne veš kam bi jih spravil in z nekaj smole jih izgubiš. Tudi čelado moraš nosit s seboj – ampak zakaj bi nosil tri stvari, če lahko samo eno?

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.