Petkove kratke (19/2022)

MVDP letos ne bo dirkal z gorskim kolesom. Med profesionalke se selita hokejistka in hitrostna drsalka. Ogromno se govori o prestopih. Nibali zaključuje, Cavendish si želi kariero nadaljevati.
Dogaja se pa tudi... Giro

Dogaja se pa tudi... Giro RCS Sport

Mathieu van der Poel se na gorsko kolo vrača šele leta 2023

MVDP pozimi je v kratkem intervjuju za GCN kot iz topa ustrelil, da najbolj uživa na gorskem kolesu, a na tekmovanja se bo prvič po neuspešni olimpijski dirki v Tokiu vrnil šele prihodnje leto. Letos mu bo za gorskokolesarske dirke enostavno zmanjkalo časa, saj želi dokončati Giro in Tour, verjetno pa ima visoke cilje tudi na svetovnem prvenstvu v Avstraliji.

»Letos sem si vzel nekakšno sabatno leto, ker je moj cestni program zelo natrpan,« je povedal med Girom za Wielerfliets. »Leta 2023 se nameravam vrniti h gorskokolesarski rutini. Potem želim delati v smeri olimpijskih iger v Parizu.« Na olimpijske igre se mora kvalificirati, kar zanj verjetno ne bo težava, čeprav bo letošnjo sezono izpustil. Ko se prihodnje leto vrne, lahko takoj pričakujemo odlične uvrstitve v svetovnem pokalu. Tom Pidcock ima za seboj slabo pomladansko sezono, a ko se je v Albstadtu vrnil na sceno, je na petkovem kratkem krosu po štartu iz četrte vrste zasedel osmo mesto, na nedeljskem olimpijskem krosu pa je zmagal.

Hokejistka Eva van Agt med profesionalke, dirkala bo za Le Col-Wahoo

Verjetno zanjo še niste slišali. Med študijem v Združenih državah Amerike je igrala dvoranski hokej za Univerzo Northwestern. Kolesarila je že leta, a po vrnitvi na Nizozemsko se je med pandemijo lotila resnejšega treninga. Dirkala je za amaterski klub Restore, ekipa Le Col-Wahoo pa jo je opazila na Dirki po Limburgu, kjer je bila edina amaterka v prvi skupini. Ekipi se je zradno pridružila 1. maja, prvič pa je dirkala preteklo soboto na Veliki nagradi Eco-Struct.

Hitrostna drsalka Carlijn Achtereekte pa v Jumbo-Vismo

Tudi zanjo verjetno slišite prvič, razen če gojite ljubezen do hitrostnega drsanja. Leta 2018 je zmagala na olimpijskih igrah na 3000 metrov, lani je bila v Pekingu osma. Drsala je za Jumbo-Vismo, tako bo bo pri 32 letih na kolesu dirkala v enakih barvah. Uradno bo postala članica ekipe 1. junija, a je te dni že na skupnih pripravah. Prvič naj bi dirkala na državnem prvenstvu 25. junija.

Njena motor in pristop nista vprašljiva, izziv pa bo vožnja v skupini in razumevanje dinamike dirkanja. »Kot drsalec drsaš na svojem pasu in te nihče ne moti. Zdaj se bom morala naučiti, kako se soočati z nervozo v pelotonou in se boriti za pozicijo. Na to se bo treba navaditi, ampak domnevam, da se bom teh veščin naužila hitro,« je samozavestno izjavila za spletno stran Jumbo-Visme. »Zgledovala se bom po ekipnih kolegicah in upam, da bom lahko odigrala vlogo pri pomoči ekipe.«

Jumbo-Visma

Lani so v žensko ekipo Jumbo-Visme sredi sezone vzeli veslačico Amber Kraak in so z njo očitno zadovoljni. Ni pa še znano, kakšno bo nadaljevanje kariere Šveda Nilsa van der Poela, aktualnega olimpijskega prvaka v hitrostnem drsanju na 3.000 in 5.000 metrov, za katerega naj bi se zanimali Jumbo-Visma in EF Education-EasyPost.

Vincenzo Nibali letos končuje kariero

Novico je obelodanil po peti etapi Gira, ki se je končala v Messini, kjer je preživel otroštvo. Za konec kariere se je odločil že pred začetkom letošnje Dirke po Italiji, ki je sicer ni začel blesteče. »Na to etapo sem čakal že nekaj časa, nekaj let, tukaj sem začel kolesariti in trenirati, zato želim tu potrditi, da sta to moja zadnji Giro in zadnja sezona,« je izjavil za RAI. »Ne morem pozabiti, da sem odšel od doma, ko sem bil star petnajst let. Mislim, da sem dal kolesarstvu veliko in zdaj je čas, da se posvetim vsem tistim, ki so se žrtvovali zame.«

Prejšnji dan je na Etni izgubil dobri dve minuti v primerjavi s favoriti za rožnato majico, vendar lahko verjetno do konca Gira računamo, da bo izvedel ša kak nepozaben napad. Običajno je tritedenske dirke zmagoval proti koncu: Vuelto je dobil leta 2010, Giro leta 2013 in 2016, Tour pa leta 2014, ima tudi tri spomenike: Dirko po Lombardiji leta 2015 in 2017 ter Milano–San Remo leta 2018. Nazadnje je zmagal na Dirki po Siciliji lani, takrat je dosegel tudi etapno zmago.

RCS Sport

Letos je nameraval nastopiti na vseh petih spomenikih, a je imel na začetku sezone vrsto težav. Do konca kariere naj bi nastopil še na Touru, sploh zadnjič pa verjetno na Dirki po Lombardiji, še preden bo dopolnil 38 let. Ker zaključuje letos tudi Alejandro Valverde, se zdi, da se končuje neko obdobje kolesarstva. Precej zaskrbljeni so lahko Italijani: Nibali je zadnji italijanski zmagovalec Gira in Toura, predzadnji zmagovalec Vuelte (a je kariero že lani končal tudi Fabio Aru) in zadnji Italijan, ki je zmagal na obeh italijanskih spomenikih.

Mark Cavendish si očitno želi kariero nadaljevati

V zadnjih letih smo ga pošiljali med preužitkarje, a je vsem zavezal jezike na lanskem Touru in letos na Giru potrdil, da niti pri 36 letih še ni za staro šaro. Pogodba s Quick Step-Alpha Vinyl mu poteče konec leta. Glede na preigravanje s Patrickom Lefeverejem za letošnjo sezono ni nujno, da bo tam nadaljeval tudi prihodnje leto. Dva vrhunska šprinterja v isti ekipi sta sladek problem, trije pa lahko postanejo grenak: resno se namreč govori, da bo poleg Fabia Jakobsena za Volčje krdelo naslednje leto dirkal tudi Tim Merlier.

Da Cavendish razmišlja o nadaljevanju kariere, lahko sklepamo po tem, da ima novega agenta, to je Martijn Berkhout iz agencije SEG Cycling. Ugibanja o tem, kjer bi lahko nadaljeval kariero, se je v svojem piflarsko-analitičnem slogu najresneje lotil Cyclingtips.

RCS Sport

Julian Alaphilippe končno spet goni

Zdi se, da je od nesreče na Liege–Bastogne–Liege minila že cela večnost, a v resnici le slabi trije tedni. Ves ta čas pa je moral Alaphilippe mirovati zaradi pnevmotoraksa, torej predrte popljučnice. Ta teden je pregled vendarle pokazal, da je poškodba zaceljena in v četrtek je ekipa sporočila, da lahko začne trenirat, zaenkrat na trenažerju.

Govorice o prestopih kolesarjev Ineos Grenadiers

Prestope smejo po Ucijevem pravilniku uradno naznaniti šele 1. avgusta, a po pomladanski sezoni je kadrovsko dogajanje že živahno in kar precej se menda dogaja v britanski ekipi.

Thymen Arensman po odličnem začetku sezone zapušča DSM. To je potrjeno. Ni pa potrjeno, a je skoraj gotovo, da se bo pridružil Ineos Grenadiers. Arensman je leta 2018 Tour de’l Avenir končal na drugem mestu za Tadejem Pogačarjem, letos pa je zablestel s šestim mestom na Tirreno–Adriatico in tretjim na Dirki po Alpah, kjer je bil pomočnik zmagovalca Romaina Bardeta.

Richardu Carapazu poteče pogodba z Ineos Grenadier letos in naj bi se pogajal za prestop s štirimi ekipami, največ možnosti pa je, da se vrne v Movistar. Leta 2019 je zmagal Giro v dresu španske ekipe. Z njim bi lahko odšel v Movistar tudi Daniel Martinez.

Dylan van Baarle se po zmagi na Pariz–Roubaix pogaja za prestop v Jumbo-Vismo, letna pogodba naj bi bila vredna slaba dva milijona evrov.

Adam Yates naj bi se vrnil v BikeExchange-Jayco.

Eddie Dunbar je prav tako na radarju BikeExchange-Jayco in zanima tudi Jumbo-Vismo.

Romain Bardet ostaja v DSM še dve sezoni

Thymen Arensman je torej naslednji med mnogimi, ki odhajajo iz ekipe DSM kmalu po prvih uspehih, a Nizozemev vendarle ne odhaja predčasno. Očitno pa je v ekipi zelo zadovoljen Romain Bardet, ki je iz AG2R prestopil leta 2021 in dejansko začel nizati solidne rezultate. Letos se je po zmagi na Dirko po Alpah vpisal med favorite na Giru in zdaj zaseda deseto mesto.

Pogodba je veljala do konca leta, a bo ostal še do 2024, torej vsaj do svojega 33. leta.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.