Novi obročniki Shimano Dura-Ace in Ultegra

Skupaj s pogonskim, prestavnim in zavornim sklopom je Shimano predstavil tudi nove obročnike. Po novem je karbonska tudi Ultegra.

Novi obročniki Dura-Ace R9200 in Ultegra R8100 so na voljo s tremi višinami obročev ter za tubularje in tubeless. S tubularji bo mogoče voziti tudi z obročnimi zavorami, s klinčerji boš obsojen na diske.

Kratice povedo vse

Za različne tipe kolesarjev so izdelali tri profile, vse različice so široke 28 milimetrov, notranja širina je 21 milimetrov. C36 je visok 36 milimetrov in je namenjen hribolazcem. C50 je z višino 50 milimetrov zlati standard in naj bi bil celo hitrejši od C60-TU, torej prejšnjega 60-milimetrskega aero modela. Za model C60_HR pa ob aerodinamiki hvalijo še togost. Kratica HR pomeni High Rigidity (velika togost).

Napere se na zadnjih obročnikih križajo, na prednjih pa je tako za še boljšo togost le pri C60_HR. Na visokih obročnikih so uporabili tudi debelejše napere premera 1,8 milimetra, za lažji varianti so 1,5-milimetrske.

Obroči sami se na obročniki Dura-Ace in Ultegra tako rekoč ne razlikujejo, nekoliko različni sta samo v 36-milimetrski verziji, zanimivo pa je tudi, da različica C60 pri Ultegri ne vsebuje kratice HR, precej manjša je tudi razlika v teži.

Bistveno drugačen pa je zadnji pesto. Dura-Ace je izdelan po zgledu XTR in marsikomu verjetno ne bo všeč, da je račna zelo tiha. V primerjavi s prejšnjim pestom naj bi bil novi za slabi dve tretjini bolj tog in 45 gramov lažji. Slabost je omejena kompatibilnost, saj se razume le z 12-rednimi zadnjimi verižniki (obratno so nove Shimanove 12-redne kasete kompatibilne tudi s sistemi za 11-stopenjski Shimano).

Ultegrinemu zadnjemu obročniku je po drugi strani vseeno, če nanj pritrdite staromodno 11-redno kaseto, a seveda za ceno višje teže obročnikov.

So tudi tubularjem šteti dnevi?

Tubularji bodo menda zelo redki – navsezadnje jih čedalje manj uporabljajo tudi v profesionalnem pelotonu. Klinčerji bodo prišli k hiši z že nalepljenim trakom za tubeless in ventilčki. Zanimivo je, da Shimano svetuje montažo plaščev brez montiračev. Sam bi svetoval popolnoma enako ne glede na tvrdko obročnikov, a realnost v domači delavnici je žal takšna, da brez teh hudičev skoraj ne gre, ko se enkrat lotimo sistema brez zračnice.

V trgovinah naj bi se obročniki Dura-Ace pojavil oktobra, Ultegrini pa jeseni … enkrat. Točne cene še niso znane.

 

Teža

Shimano Dura-Ace C36-TL

1.350g

Shimano Dura-Ace C50-TL

1.461 g

Shimano Dura-Ace C60_HR-TL

1.609 g

Shimano Ultegra C36-TL

1.488 g

Shimano Ultegra C50-TL

1.570 g

Shimano Ultegra C60-TL

1.649 g



Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.