Manj dopinga? Manj testiranja!

Dopinških primerov je bilo letos manj kot lani, vendar Gibanje za čisto kolesarstvo (MPCC) opozarja, da je tako tudi zaradi odločno manjšega števila testiranj.

Pixabay

Gibanje za čisto kolesarstvo je lani opozorilo na velik porast dopinga v kolesarstvu. Leta 2019 so zabeležili dvakrat toliko odkritij dopinga kot leto pred tem in največ od leta 2014, ko so začeli spremljati tako imenovani barometer kredibilnosti. Letos pa je bilo novic o dopingu malo. Nismo jih pogrešali, a bi se motili z zaključkom, da je bilo dopinga manj.

Pandemija ustavila tudi Wado

Generalni direktor Svetovne protidopinške agencije je pred časom priznal, da je pandemija koronavirusa v mnogih državah navrtala luknje v protidopinške programe. Kolesarska protidopinška agencija (CADF) je potrdila, da so v dveh mesecih po začetku pandemije v primerjavi z enakim obdobjem lani izvedli kar 90 odstotkov manj testov izven tekmovanj, torej testov športnikov, ki so vključeni v program Adams in jih lahko testirajo kadarkoli. Koliko tesiranj so izvedli v preostanku sezone, ko so bile meje ponovno odprte, niso sporočili.

V Gibanju za čisto kolesarstvo so tako že vnaprej opozorili, da letošnji podatki o dopingu niso merodajni. Če so v letu 2019 zabeležili v kolesarstvu 32 kršitev, jih je bil letos 12. Zaradi pomanjkljivega testiranja so sicer v vseh športih zabeležili manj pozitivnih primerov kot lani, posebej zaskrbljeni pa so lahko pri Mednarodni atletski zvezi. Že lani so največ kršitev našteli v atletiki (81), letos pa že v prvih treh četrtletjih kar 99 kršitev. Če je bilo kolesarstvo lani po številu odkritih primerov na petem mestu, je letos na sedmem.

CADF preiskuje marsikaj

Gibanje za čisto kolesarstvo navaja, da je bilo sedem kršitev med moškimi in pet med ženskami. Devet so jih odkrili v cestnem kolesarstvu, po eno pa v gorskem in dirkališčnem kolesarstvu ter BMX-u. Letos je sicer najbolj odmeval primer Mattea Spreafica (Vini Zabu-Brado-KTM), ki je oddal pozitivna vzorca v 12. in 13. etapi. na Dirki po Italiji, pozitiven je bil na anabolični steroid SARMs, ki je prisoten v zdravilih za zdravljenje osteoporoze in mišične atrofije. Toda pozitiven je bil sredi oktobra, za zdaj pa so zajeli podatke samo do 1. oktobra.

CADF je sicer preiskoval marsikaj, a se je letos vsaj dvakrat blamiral s primeroma, ki zaradi pomanjkljivih dokazov ali preprosto kot race nikoli ne bi smeli priti v javnost. Že pozimi so v medije prišli namigi, o ugotovitvah obveščevalcev CADF, da sta se Jakob Fuglsang in Aleksej Lucenko družila z Michelejem Ferrarijem.

Po nesrečnem padcu Remca Evenepoela pa so po zaslugi CADF mediji zagnali cirkus, samo zato, ker je športni direktor Davide Bramati nesrečnemu kolesarju iz hrbtnega žepa vzel neznani predmet. Pri Deceuninck-Quick Stepu so trdili, da gre za običajen energijski napitek, a CADF je posumil, da gre za nekaj prepovedanega, morda tudi oddajnik, ki sporoča ekipi podakte o kolesarju, kar je sicer prepovedano.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.