Koga moti kolesarska steza?

Če mislite, da se take stvari dogajajo samo na Slovenskem, se motite: stanovalci soseske v Cardiffu nasprotujejo rušenju zasebne hiše; ogorčeni so, ker bodo po zemljišču speljali … kolesarsko stezo.
Predmet ogorčenja je hiša na sredini.

Predmet ogorčenja je hiša na sredini. zajem zaslona Google Maps

Mail Online (klikni za ogled nazornih fotografij) je pred dnevi poročal o ogorčenju stanovalcev slepe ulice v mirnem predmestju Cardiffa, zaradi načrtov rušenja zasebne stanovanjske hiše. Moti jih, da bodo tam speljali kolesarsko stezo do zemljišča, na katerem bo zraslo naselje s 45 cenovno ugodnimi stanovanji. Sosedje pravijo, da nimajo nič proti novi soseski, da pa nočejo kolesarske steze, ki naj bi spremenila njihov način življenja. Če ne bi vedeli, da gre za kolesarsko stezo, bi ob resnosti njihovih argumentov pomislili, da se gradi skozi naselje hitro štiripasovnico. S progo za tramvaj.

Sto in en razlog proti kolesarski stezi

Ničesar nimata proti rušenju sedanja lastnika hiše. Prvič seveda zato, ker se bosta tako ali tako odselila, drugič pa zato, ker sta sklenila odličen posel. Leta 2001 sta pet let staro hišo kupila za 112 tisoč funtov, zdaj pa naj bi zanjo dobila 400 tisočakov, kar je 80 tisoč funtov več, kot naj bi bila vredna. Sosede je njun posel razočaral, pravijo, vendar jima ga ne zamerijo. Vprašanje je sicer, ali jih morda ne grize najbolj to, da sami niso sklenili posla, a to je že druga zgodba.

Sprememba jih tako pekli, da so pod peticijo Save Number 43 zbrali že 300 podpisov proti kolesarski stezi. Jezi jih, ker jih ni nihče nič vprašal – kar je sicer res problematično. 63-letni sosed in pobudnik iniciative Vaughan Williams pravi, da se mu zdi nova kolesarska pot nesmiselna in da bo ogrožala njihovo varnost.

Seveda podpisniki peticij proti spremembam vedno najdejo sto in en razlog proti spremembam. Tako naj kolesarska steza ne bi vodila nikamor, a obenem problematizirajo dostopnost do novega naselja.

Nekdo je opozoril tudi na norost, da se zaradi kolesarske steze ruši stanovanjsko hišo, ob tem da se v državi soočajo s pomanjkanjem nepremičnin. Kot da bi pozabil, da verjetno prav zaradi tega za njihovimi hišami gradijo novo naselje s 45 stanovanji – če se zaradi tega poruši eno stanovanjsko hišo s štirimi spalnicami, je to kar dobra rešitev stanovanjskega problema.

Kolesarska steza ogroža varnost stanovalcev in kolesarjev

61-letni Paul Cawley, ki živi tam že 17 let, pa poudarja odličen skupnostni duh v soseski in očitno zelo ceni dejstvo, da vsi vedo, kdo prihaja in odhaja v njihovo ulico. Dvomimo, da bo kolesarska steza bistveno vplivala na kakovost nadzora pretoka ljudi po njihovem terenu, a tudi Cawley poudarja, da nima prav nič proti nastajajočemu naselju za svojo hišo, kamor se bo naselilo 45 družin.

Skrbi ga tudi za varnost kolesarjev, saj naj bi bilo križišče med novo kolesarsko stezo in obstoječo cesto slabo zamišljeno. Kot nas uči primer na Vrhniki, pa je skrb za varnost kolesarjev pogosto le maska za dosego manj visokih ciljev.

Komentarji

martinjesihdale
13. 4. 2021 22:14:48

Ne vem, ali se samo meni zdi ali tale prispevek res vsaj malo spominja na uvodni del Štoparskega vodnika po galaksiji (:

miran
14. 4. 2021 07:19:27

Haha točno to sem jaz pomislil. :)))

Zmago1
14. 4. 2021 10:51:59

Stanovalce popolnoma razumem, ker sedanji lastniki se bodo odselili, gradbeniki bodo zaključili, ljudje pa bodo tam ostali in morali živeti naprej. Želijo biti obveščeni in sodelovati pri rešitvi, ker so starejši pa so še toliko bolj proti spremembam. Tožbe, sodišča, pritožbe itd zna se zavlečt,...Se pa take zgodbe bistveno hitreje in v zadovoljstvo vseh reši s korenčkom kot pa s palico. Torej recimo kaka grafična predstavitev na zboru stanovalcev z zastonj kavo in rogljučki + kolesarska čelada za vse stanovalce,...ali pa recimo -40% sconto kupon za nakup kolesa v lokalni trgovini ter kupon za letni brezplačni servis kolesa, etc vse se da če se hoče. Verjamem da bi zadevo tako rešili čez noč pa še v cajtnge bi prišli v dobrem smislu ne pa takole,....

Matej Zalar
14. 4. 2021 20:18:26

Ne bosta verjela, o tem sem razmišljal tudi jaz :)

Matej Zalar
14. 4. 2021 20:20:21

Točno tako. Je pa seveda povedno za naše razmere, da je pripravljen investitor plačat 400 jurjev funtov zato, da bo lahko trasiral kolesarsko stezo.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.