Hexr, nenavadna čelada, izdelana po meri

Kako izdelati čelado po meri v obdobju, ko kupcev ni mogoče izmeriti? Sprogramiraš aplikacijo!

Hexr

Zadnji hit so po meri izdelani sedeži, kakršne ponujata Specialized in Fizik. Britanski Hexr pa je lani ponudil čelade, ki so popolnoma prilagojene obliki glave. Meritve so opravljali v maloštevilnih trgovinah, po novem pa lahko z aplikacijo na pametnem telefonu glavo skeniramo sami. Če smo vedno poudarjali, da je treba čelado pred nakupom dobro pomeriti, skuša inovativno britansko podjetje to postaviti na glavo. Je lahko avtomatiziran postopek boljši od občutka kupca in nasveta prodajalca?

Zelo drugačna čelada

Odkar se za izdelavo školjk čelad uporablja polistiren, se zgradba kolesarske čelade v osnovi, vsaj kar zadeva varnost, ni bistveno spremenila. Varnost običajnih čelad je sicer izboljšal sistem Mips, ki uspešno zmanjšuje rotacijske sile na glavo ob udarcu v tla. Pri Hexru pa so se odločili za povsem drugačen pristop.

Školjka je izdelana iz poliamida 11, in sicer po vzoru satja. To se ob udarcu deformira, s tem pa naj bi bila glava zaščitena bolje, kot ob uporabi običajne čelade. Skozi petletni razvoj naj bi opravili kar 3.200 testov. Navsezadnje naj bi bilo v primerjavi z običajnimi čeladami s Hexrom tveganje za poškodbe možganov za 26 odstotkov manjše, za 30 odstotkov pa naj bi se zmanjšal rotacijski pospešek. Vprašanje je seveda s katerimi čeladami so primerjali Hexr. Letošnji test švedske zavarovalnice Folksam – ki ni vključeval Hexra – je namreč pokazal velike razlike v varnosti med različnimi čeladami.

Prvič jo pomeriš, ko je že plačana

Ker čelado natisnejo, jo je smiselno oblikovati po meri. To lahko po novem s pomočjo telefona in prijatelja naredimo sami doma. Na podoben način so sicer posneli obliko glave že doslej, samo da tega ni mogel izvesti kdorkoli, ampak samo pooblaščeni prodajalec.

Po naročilu čelade pošlje Hexr na dom čepico s kovinsko značko na čelu. Značka služi kalibraciji in ko jo s telefonom posnamemo, naj bi se začela znanstvena fantastika. Na zaslonu telefona se okoli glave prikaže prosojna kupola, ki jo s kamero telefona temeljito pobarvamo. S tem posnamemo 250 tisoč podatkovnih točk in rezultat neposredno prek aplikacije pošljemo proizvajalcu. Tam podatke ročno revidirajo in jih v laikom razumljivi obliki pošljejo stranki v pregled. Po potrditvi naročila naj bi bila čelada v petih tednih pri kupcu.

Je konkurenčna?

Kdor ni zadovoljen, lahko zahteva vnovično meritev oziroma prilagoditev čelade ali pa jo v 30 dneh vrne. Seveda pe je možno, da ga bo, kot je običajno pri izdelkih, ki jih ne moremo prijeti v roko, razočaralo še kaj drugega. Teža je odvisna od velikosti, a povprečno velika naj bi tehtala okoli 250 gramov. Kot se je izkazalo na testih, pa je to odločno pretiravanje, skupaj z odstranljivim pokrovom naj bi bila tudi 100 gramov težja. Izpostavili so tudi slab sistem za nastavljanje obsega notranje kletke, kar je precej običajna težava pri mnogih izdelkih.

Pri Hexru se tudi pohvalijo, da naj bi bila njihova čelada hitrejša, kot sta na primer Giro Aether in Kask Protone. To boste težko izmerili sami, a je tudi res, da je videti čelada precej bolj zaprta – in je bržkone manj zračna. Prednost naj bi bila tudi ekološka proizvodnja: poliamid 11 je popolnoma obnovljiv material, ki ga pridobijo izključno iz ricinusovega olja, z zmerno porabo vode in poštenim odnosom do delavcev.

To ima seveda svojo ceno: 299 britanskih funtov je slabih 330 evrov. Na voljo je z belim ali črnim pokrovom – kupimo ga lahko dodatno za slabih 30 funtov in tako dobimo dve različni barvi. Zanimivo je, da jo je mogoče uporabljati tudi brez zgornjega dela oziroma pokrova. Ta pri Hexru nima zaščitne funkcije (lupina običajne, polistirenske čelade, drži material ob udarcu skupaj ob padcu). Vsekakor zanimiva zasnova, a verjetno bodo morali še precej garati na obliki, ki je, diplomatsko rečeno, precej konservativna. Čelade pa, naj se sliši še tako noro, običajno kupujemo bolj z očmi, kakor z mislijo na varnost.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.