Govorice o gravlerskem svetovnem prvenstvu še vedno le govorice

Svetovno prvenstvo bo, a tik pred začetkom sezone še ne vemo niti kje niti kdaj. Po govoricah bo pri jezeru Tahoe oziroma bližnjem kraju Truckee v Kaliforniji. Verjetno v začetku oktobra.

Timo Müürsepp/Red Bull Content Pool

Zvezdnica gorskega kolesarstva in ciklokrosa ter dvakratna olimpijka v smučarskem teku Katerina Nash je za Velonews povedala, da je že poleti pomagala z nekaj detajli pri viziji glede kandidature svetovnega prvenstva v Kaliforniji, ni pa znala ali želela povedati, če bo svetovno prvenstvo res tam.

Vplivnež gre raje na dirke za vplivneže

Neimenovani vir, ki prav tako omenja jezero Tahoe in datum 1. oktober, je sicer razkril, da naj bi imel USA Cycling težave pri organizaciji svetovnega prvenstva zaradi, kakopak, kratkih rokov, ko se ima ta dirka zgoditi. Laurens ten Dam je slišal vrsto govoric, celo o Italiji in Belgiji, a se je največ govorilo o jezeru Tahoe, bojda med 8. in 9. oktobrom. Lauren De Crecenzo je že sredi januarja objavila program dirk, na katerem je svetovno prvenstvo umestila v september. Menda je predvidevala, da bo takrat.

Še intenzivnejši program s kar 27 dirkami in še več dnevi dirkanja ima Pete Stetina, ki je za Velonews povedal, da pride na Ucijevo svetovno prvenstvo samo, če bo imel čas. Kvalificiral se je tudi med elito influenserjev v seriji Life Time Grand Prix in bo dirkal na vseh petih prireditvah. Dobri odnosi z organizatorji ameriških dirk mu, po svoje razumljivo, pomeni več. Oktobra ima sicer čas drugi konec tedna, zaseden pa je tudi v drugi polovici septembra.

Kdo bo sploh dirkal?

Tako se pojavi vprašanje, kdo bo sploh prišel na svetovno prvenstvo. Laurens ten Dam si želi, a ga žre nedorečenost glede datumov. V tej sezoni bo sedemkrat letel čez Atlantik, pri čemer ga njegova žena sicer podpira, tako pravi, a se sprašujem, ali je imela potem upokojitev sploh kakšen smisel. Dobro, gravlerji itak pravijo, da se niso upokojili, ampak le zamenjali disciplino. Kar je morda še vedno bolje kot eno leto dirkat v profesionalnem pelotonu, naslednje leto pa v seriji UCI Gran Fondo.

Če si drugi na prejšnjem Unbound Gravlu Laurens ten Dam na svetovno prvenstvo želi, pa je kategorično, če že ne uporniško, sodelovanje zavrnil še en gravlerski privatnik in zmagovalec lanskega Unbound Gravla, Ian Boswel. Ucijeva dirka ga menda ne zanima, neglede na to kdaj in kje bo.

Potem so še cestni kolesarji. Svetovno prvenstvo bo v Avstraliji od 18. do 25. septembra in seveda je teoretično možno, da pride kdo od teh fantov in deklet zmagat še v Ameriko. Dejstvo pa je, da je tudi zaradi načina, kako se tega svetovnega prvenstva loteva Uci, očitno, da je gravlanje po hierarhiji med vsemi disciplinami na najnižji stopnički.

Težava ni le v tem, da vsega devet mesecev pred dogodkom nista znana niti datum niti prizorišče. Še vedno ne poznamo niti pravil. Ko gre za mavrične majice, pač morajo obstajati, če je to kolesarskim romantikom povšeči ali ne.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.