Čelade odslej obvezne tudi na hillclimbu

Ne le čelade na glavo, odslej bodo morali udeležence dirk v okviru Cycling Time Trials namestiti tudi prednje lučke.
Tim Podlogar na letošnjem državnem prvenstvu. Sicer čelado nosi.

Tim Podlogar na letošnjem državnem prvenstvu. Sicer čelado nosi.

Na nova varnostna pravila nas je včeraj opozoril obveščevalec Runde Tim Podlogar, ki ne tako tajno dela in uspešno dirka na vzponih v Združenem kraljestvu. Nova obvezna oprema obeta nove garažne inovacije za kar najnižjo težo in čim boljšo aerodinamiko.

Manj romantike

Dirke Cycling Time Trials ne potekajo pod okriljem Ucija, zato so lahko kolesarji skrajno iznajdljivi, a že nekaj let je bila poleg delujočih zavor obvezna tudi zadnja rdeča lučka. To je smiselno glede na to, da manjše lokalne dirke običajno potekajo na odprtih cestah ob običajnem prometu in v pregovorno muhastem vremenu, ki poslabša vidljivost.

Razoglavo dirkanje je bila nekakšna tradicija na vzponih, na ravninskih kronometrih, kjer je čelada bolj aerodinamični kot varnostni dodatek, niti ne. Čelada je bila menda na tnalu že pred dvema letoma, a predlagatelji na skupščini niso dosegli dveh tretjin glasov. Tako je bila še naprej obvezna le za mlajše od osemnajst let, a nekateri so, vsaj za zgled, če že zaradi varnosti ne, dirkali z zaščiteno glavo, med njimi tudi aktualni državni prvak v uphillu Tom Bell. Zanj se ne spremeni nič. Razen, da bodo njegovi tekmeci odslej 200 gramov težji.

Več inovacij

Še bolj zanimivo je, da novi pravilnik predpisuje tudi prednjo luč. Predvidevamo, da je niša vseeno preozka, da bi proizvajalci začeli proizvajati ultralahke in ultraaerodinmične izdelke posebej za te fante in dekleta. Gotovo pa bo zanemarljivo narasla prodaja brlivk, katerih osnovni namen ne bo nujno dobra osvetlitev in jim utegne manjkati kak neključen del ali pa bodo dobile aerodinačno ohišje.

Manj manevrskega prostora je pri čeladah. Najlažje, ki tehtajo okoli 215 gramov, nimajo sistema Mips. Predvidevam, da je mogoče marsikaj postoriti, da se to težo zniža, bodisi se kaj navrta, bodisi zamenja sponke s čim manj učinkovitim, a lažjim. Morda je vredno razmisliti tudi o dobrih, starih hrenovkah.

Seveda je obvezna čelada na dirkah v 21. stoletju nekaj podobnega kot enake pravice za vse ljudi na svetu. O tem se sploh ne spodobi polemizirati. Vseeno pa to pomeni konec nekega romantičnega obdobja, ko se je še živelo nevarno. Samo praksa pa bo pokazala, v katero smer bo šel razvoj najbolj inovativnih.

Komentarji

timpodlogar
7. 12. 2021 10:39:28

To so najbrž naredili novo pravilo zato, da bomo drugo leto lahko na GCN in ostalih podobnih kanalih gledali, kako iznajdljivi so kolesarji z lučkami in čeladami. Že letos sem bral in se čudil nad tem, kaj vse so ljudje pripravljeni narediti, da ima njihova luč nekaj pičlih gramov manj. In saj ne, da sem sam svojo pozabil prižgati na državnem prvenstvu.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.