Gregor Lah

Kalil se je na mladinskih cestnih dirkah. Tudi ob Petru Saganu. Potem je začel programirati. Izvedenec za kolesarsko taktiko. Najraje dirka v Italiji. Referenca na številnih segmentih na Stravi. Pri Rundi zadolžen za odpravo digitalnih žužkov.

Najljubši vzpon doma in na tujem

V tujini Passo di Gavia iz Bormia, zaradi lepe okolice, vzpon je dolg 25 kilometrov in težak. V Sloveniji pa Črnivec iz Kamnika. Kadar grem tja, vem, da imam pred seboj še dolgo rundo in obilo pustolovščin. Na tem vzponu sem najbolj užival in vem, da bom užival vsakič, ko ga bom ponovil.

Najljubši spust doma in na tujem

Doma z Vršiča proti Kranjski Gori. Zanimiv je, ker je tehničen, kolikor je lahko tehničen cestni spust. Nekajkrat sem ga že odpeljal na zaprti cesti, kar je vedno bolj zanimivo, kot če dohitiš avtomobile in motoriste, ki te ovirajo, ker so prepočasni. V tujini pa spust z Monte Crostisa, ki je bil prenevaren za Giro leta 2011 in so ga tik pred zdajci odpovedali.

S katerim kolesarjem bi šel najraje na kavo ali pivo? In zakaj?

Na pivo s Primožem Rogličem, ker sva včasih že dirkala skupaj, potem pa sva nekako izgubila stike. Ob pivu bi obudila spomine in se pogovarjala o njegovi poti.

Katere ceste še nisi prevozil, a si ji želiš?

Ceste treh Kordiljer v Boliviji in Peruju, ker poteka na nadmorski višini okoli 4000 metrov nad morjem in je obdana s 6000 metrov visokimi gorami in ledeniki. Pot je dolga okoli 800 kilometrov in ima več kot 17.500 metrov višinske razlike, najviše pa se vzpne na dobrih 5000 metrov. Traso bi prilagodil in se izognil enoslednicam, tako da bi kolesaril po cesti.

Kaj najraje spiješ pred, med in po rundi?

Če ni prepozno, spijem pred rundo kavo s poreklom oziroma single origin, ki so jo pripravim s prelivanjem po sistemu Chemex. Med rundo pijem izotonični napitek, če se mi ga ljubi pripraviti, sicer vodo. Po rundi pa kokto.

Kaj najraje poješ pred, med in po rundi?

Če greš na rundo, prideš hitro iz službe in takrat so najboljša rešitev testenine, ker so pripravljene hitro in enostavno. Najraje s paradižnikovo omako. Med rundo imam najraje energijske ploščice, ki mi jih skoraj vedno pripravi moja boljša polovica Erika, ki po popoldanski rundi skuha tudi izvrstno večerjo. Vseeno kaj, na njeno kuho ni namreč nikoli pritožb.

Zakaj je kolesarjenje najbolj kul šport?

Kdor je poskusil, že ve, da daje kolo občutek svobode. Kolo je tista stvar, ki že otroku omogoči svobodo, z njim gre lahko prvič dlje, doseg se podaljša in vidiš nove kraje. Privlači me tudi taktika na dirkah. Če zbereš pogum za dirkanje v Italiji in ne obupaš po eni ali dveh tekmah, ampak si daš dovolj časa in možnosti, da se dejansko naučiš dirkati, je kolesarstvo tudi zelo zanimiv šport. To hitro spoznajo tudi mladinci.

Kakšno kolo voziš?

V garaži, ki se ji reče dnevna soba, jih je trenutno kar nekaj. Na cesti najraje vozim Lightweight Urgestalt, v Italiji Pinarello F10, za užitek v gravlanju pa Cannondale Topstone s skupino Shimano 105, pozimi seveda z blatniki.

Kakšno kolo bi vozil, če bi bila meja nebo?

Open U.P.P.E.R z mehansko skupino Campagnolo Super Record in obročniki 650b s 47 milimetrov širokimi plašči brez profila.