SP Wollongong 2022: Trase potrjene

Odločali bodo mestni krogi s kratkim, ostrim vzponom na Mount Pleasant. Zato bo krog favoritov spet širok. Zmaga lahko specialist za klasike, tritedenske dirke, celo šprinter kova Michael Matthews, ali morda celo … specialist za spust?

Wollongong 2022 UCI Road World Championships

Ceste, po katerih se bo dirkalo od 17. do 25. septembra, so organizatorji razkrili že decembra lani, a so obvisele v zraku podrobnosti o številu krogov čez dva klanca, ki ju drgnejo domačini dan na dan. Ljudje z Ucija so lahko odpotovali tja dol šele po odprtju avstralskih meja in zdaj je končno jasno, da bo daljši krog z daljšim vzponom na Mount Keira na ženski in moški elitni dirki na sporedu le enkrat, v mlajših kategorijah pa sploh ne. Samo elitni kategoriji bosta štartali v kraju Helensburg in dirkali 28 kilometrov najprej ob obali do Wollongonga. Mladinke, mladinci in tudi mlajši člani pod 23 let bodo dirkali samo v mestu.

Krog Mount Keira

Dolžina: 34,1 km
Višinska razlika: 630 m

Keira je hišna gora kolesarjev iz Wollongonga, kar 8,7 kilometrov dolg vzpon s povprečnim naklonom 5 odstotkov, a z več kot 10-odstotnimi odseki in 15-odstotno rampo po dobrih petih kilometrih. Podobno strmi so odseki tudi na spustu, ki je vsaj po zemljevidu videti kar zaguljen. Prvi klanec, kjer bi lahko reprezentance potencialno že spravile koga v težave, bo tako na sporedu že po slabi uri vožnje, ko bo pred moškimi še 230 kilometrov, pred ženskami pa 130 kilometrov dirkanja. To obeta eksplozivno dirko že zgodaj, če seveda domnevamo, da se bo dogajalo nekaj podobnega kot lani.

Krog Wollongong City

Dolžina: 17,7 km
Višinska razlika: 220 metrov

Mestni krog je baje tehničen, zaznamujeta ga dva klanca. Prvi na Mount Ousley je dolg 900 metrov (4,5 %), po kratkem spustu sledi Mount Pleasant (1,1 km/7,7 %) s 14-odstotno rampo na prvi tretjini klanca. Spust na širokih cestah s tremi 90-stopinjskimi ovinki na Google Street View ni videti grozno zahteven. V težave kolesarjev ne bo spravil vsak klanec posebej, apmak dejstvo, da bodo Mount Pleasant prečkali dvanajstkrat, in to na 20 do 25 minut.

Trase cestnih dirk

 

Štart

Razdalja

Višinska razlika

Krog Keira Mountain

Krog Wollongong City

Mladinke

Wollongong

67,2 km

880 m

/

4

Mladinci

Wollongong

135,6 km

1760 m

/

8

Mlajši člani

Wollongong

169,8 km

2200 m

/

10

Članice

Helensburg

164,3 km

2433 m

1

6

Člani

Helensburg

266,9 km

3945 m

1

12

Trase kronometra

Moški in ženske bodo prvič v zgodovini dirkali na isti dan, na isti trasi, prevozili bodo enako razdaljo. Krog za članice in člane je dolg 17,1 kilometrov, s 156 metri višinske razlike. Tretjino je bodo pridelali na vzponu na Mount Ousley.

Mlajše kategorije bodo dirkale na skoraj enaki progi, a brez zanke v severnem delu, tako da je krog 2700 metrov krajši. Na skrajšanem krogu bo tudi mešana štafeta: en krog za ženske in en za moške.

 

Razdalja

Višinska razlika

Mladinke

14,1 km

132 m

Mladinci

28,8 km

264 m

Mlajši člani

28,8 km

264 m

Mešana štafeta

28,8 km

264 m

Članice

34,2 km

312 m

Člani

34,2 km

312 m

Širok krog favoritov

Večina je do lanskega decembra pričakovala, da bodo Avstralci s traso favorizirali svojega najboljšega šprinterja Caleba Ewana. Vendar je seveda jasno, da trasa, pisana na kožo avstralskim kolesarjem, še zdaleč ne zagotavlja zlate medalje. Navsezadnje so tu še ženske in mlajše kategorije. Avstralci želijo predvsem dobro predstaviti slikovito obalo in hrbovito zaledje mesteca, ki leži 80 kilometrov južno od Sydneyja.

Že pogled na suhoparne grafe pokaže, da bo to še eno imenitno svetovno prvenstvo. Avstralci so lačni dirkanja: nazadnje se je elita zbrala tam doli januarja 2020, tik pred izbruhom pandemije. Trasa je videti na prvo oko kot naročena za tretji naslov Juliana Alaphilippa, a tudi za vse, ki mu redno križajo načrte na enodnevnih klasikah. Ni jih malo: Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Primož Roglič, Tadej Pogačar. Zakaj ne tudi Matej Mohorič? Med Avstralci ima verjetno Michael Matthews več možnosti kot Caleb Ewan. Richie Porte v svoji zadnji sezoni? To bi bilo nekaj, ampak še nikoli ni zmagal na enodnevni dirki.

Med ženskami je seveda favoritinj še več. In še bolj nenavadno: na dirki članic se bodo za medalje merile tudi mlajše članice. To je seveda nevredno ženskega športa, ampak tako je. Hočete prebrati nekaj bizarnega? Svetovna prvakinja med mlajšimi članicami bo prevozila na svetovnem prvenstvu skoraj enako razdaljo in večjo višinsko razliko kot njen vrstnik, svetovni prvak na dirki mlajših članov.



Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.