Škoti predstavljajo prvo gravel destinacijo

Okoli škotske vasice Aberfoyle obljubljajo v radiju 12 kilometrov kar 200 kilometrov makadamskih cest in poti. Uradno bodo gravlersko destinacijo Gravelfoyle odprli spomladi naslednje leto.

Stu Thomson

Gravel destinacija? Ne gre za povsem iz trte izvito marketinško domislico, česar se bržkone zaveda vsak, ki je kdaj poskusil načrtovati čim boljši gravlerski izlet. Živimo v času, ko je znotraj omrežja asfaltiranih cest običajno težko najti nekaj deset kilometrov lepo voznega makadama. In ker je postal gravel v nekaj letih najbolj kul kolesarska disciplina, ki združuje različne tipe kolesarjev v eno skupnost, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bodo vzniknile tudi gravlerske destinacije.

Najbolj gravlerska škotska vas

Aberfoyle je škotska vas z 800 prebivalci in s fotografij je videti, da je zakotje na robu jezera Lomond in Nacionalnega parka Trossachs raj na zemlji. Zamisel o blagovni znamki Gravelfoyle je zrasla na zeljniku lokalnega interesnega združenja Bike Trossachs. Destinacija se organsko razvija že nekaj let, saj v Aberfoylu od leta 2018 uspešno organizirajo družinski festival Dukes Weekender – z vzponom, otroško dirko in gravel dirko po vzoru endura, torej z merjenjem časov na določenih odsekih.

Dober glas je segel daleč naokoli in v Aberfoyle je v zadnjih treh letih prihajalo čedalje več kolesarjev. Navsezadnje je vasica od Glasgowa oddaljena slabo uro vožnje z avtom, od Edingburga pa dobro uro. S kolesarskimi gosti je prišel tudi denar in s tem ideja, da bi destinacijo predstavili kot zaključeno celoto. Festival v Aberfoylu so promovirali s ključnikom #gravelfoyle in ime blagovne znamke je bilo na dlani.

Kako to delajo na Škotskem?

Na pomlad 2021 bodo za začetek predstavili tri označene poti v okolici: 10-, 20- in 30-kilometrsko, vse z izhodiščem v vasi Aberfoyle. Pozneje naj bi se mreža označenih tras širila.

Pri financiranju sodeluje cela vrsta organizacij. Forth Valley and Lomond Leader je lokalna organizacija, ki spodbuja inovativni razvoj podeželja (podobno kot pri nas lokalne akcijske skupine LAS), vladna agencija Forestry and Land Scotland, ki je odgovorna za upravljanje z gozdovi in zemljišči, Nacionalni park Loch Lomond and in Trossachs ter lokalni trust Strathard Development Trust. Skratka, projekt financirajo organizacije, ki znajo na Slovenskem pri podobnih poskusih stati na nasprotnih bregovih in le stežka postavijo kako brv.

Slovenija je gravlerska destinacija

Kolesarji smo si bolj podobni, kot si marsikdo upa priznati, a navsezadnje bo gravler raje zavil na gravlersko destinacijo. V Sloveniji lahko ponudimo vse, nekateri konci te dežele pa se tako rekoč popolnoma skladajo z definicijo gravlanja. Razvejana mreža odličnih gozdnih cest sredi pravcate divjine, kjer bivajo medvedi, je pravzaprav osnova ponudbe za kolesarje. Seveda to ni dovolj, a Slovenija je tudi turistično razvita dežela. Upam si trditi, da nikjer nismo predaleč od nastanitve ali gostilne. Na nas pa je, da to jasno in glasno sporočimo gravlerskemu svetu.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.