Reprezentančna štafeta tudi v ciklokrosu

Že na letošnjem svetovnem prvenstvu v Arkansasu se bodo po vzoru gorskega kolesarstva spopadle tudi reprezentančne ekipe. Prvič le poskusno.

UEC

O ekipni štafeti reprezentanc na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu se je govorilo že nekaj časa, a Uci ni glede tega objavil še ničesar. Prvi je včeraj pravila na Twitterju razkril portal Cyclocross24.com, ki je za ciklokros to, kar je za cestno kolesarstvo ProCyclingStats. Prva štafeta bo v petek, 28. januarja, dan pred žensko in dva dni pred moško člansko dirko.

Šest krogov

Štafeta v ciklokrosu bo potekala po podobnih pravilih kot gorskokolesarstva. V šestčlanskih ekipah bosta samo po en član in članica elite. Bržkone zato, da dobijo več priložnosti mlajši, po drugi strani pa je v nastop teže prepričati najboljše iz elite, ki računajo na dobro uvrstitev na individialni dirki. Ekipe bodo torej sestavljali:

Vsi udeleženci morajo biti prijavljeni tudi na posamično dirko.

Vsak član štafete bo prevozil en krog in naslednjega pospremil v dirko z dotikom. Vrstni red štafete bodo reprezentance določile same.

Štafete uspešno v gorskem kolesarstvu, manj v cestnem

Takšen format je bil sicer preizkušen že davno v gorskem kolesarstvu, kjer vozijo ekipne štafete od leta 1999. Sprva so potekale v štiričlanskih in potem petčlanskih postavah, od leta 2020 pa so ekipe šestčlanske, saj dirkajo tudi kolesarke in kolesarji mladinske in kategorije pod 23 let.

Pred dvema letoma je Uci uvedel kronometrsko štafeto, sestavljeno iz ženske in moške trojke, a se doslej ta format ni izkazal za posebej atraktivnega. En razlog tiči v tem, da preizkušnja enostavno ni dovolj razgibana, drugi pa v tem, da manjkajo nekateri največji zvezdniki. Po svoje je tudi škoda, da priložnosti ne dobijo mladinke in mladinci ter le redki mlajši člani – ali mlajše članice, ki sicer za Uci na svetovnem prvenstvu še vedno ne obstajajo.

Prihodnost štafete v ciklokrosu je po mojem precej bolj svetla. Krog je na ciklokrosu dolg običajno manj kot deset minut, kar ne bi smelo vplivati na nastop naslednji dan oziroma čez dva dni na posamičnih dirkah. Kvečjemu lahko koristi odpeljati krog tudi v tekmovalnih razmerah – čeprav se lahko proga potem v dveh dneh povsem spremeni.

Takšna dirka bo gotovo tudi zelo dinamična, čeprav se bo morda še bolj očitno pokazal prepad med najmočnejšima reprezentancama Belgije in Nizozemske ter vsemi ostalimi. A med tradicionalno najuspešnejšima reprezentancama bo boj gotovo ogorčen. Že na letošnji testni dirki v Fayettevillu?

 

Potrjeno tudi kje bo dirkal Mathieu van der Poel

Včeraj je tudi ekipa Alpecin-Fenix razkrila koledar svetovnega prvaka, ki bo skušal čim več Uci točk nabrati na svetovnih pokalih in si tako zagotoviti odlično štartno izhodišče na svetovnem prvenstvu. Do svetovnega prvenstva bo dirkal desetkrat. Z Woutom van Aertom se bo prvič srečal na svetovnem pokalu v Dendermondeju (26. 12.), potem pa še v Loenhoutu (30. 12.), Hulstu (2. 1.) in zadnjič v Herentalsu (5. 1.) – razen, če bo van Aert zavohal kri in odletel na svetovno prvenstvo.
Program Wouta van Aerta:
18. 12.: Svetovni pokal Rucphen
19. 12.: Svetovni pokal Namur
26. 12.: Svetovni pokal Dendermonde
29. 12.: Superprestige Diegem
30. 12.: X2O Trofee Loenhout
2. 1.: Svetovni pokal Hulst
5. 1.: X20 Trofee Herentals
9. 1.: Nizozemsko državno prvenstvo
22. 1.: X20 Trofee Hamme
23. 1.: Svetovni pokal Hoogerheide
30. 1.: Svetovno prvenstvo Fayetteville

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.