Recept: Na soli pečen piščanec z rdečim zeljem

Rdeče zelje in perutnino se za martinovo običajno postreže z mlinci. Vendar ni treba čakati na praznik, niti ni nujno, da piščanca postrežemo z mlinci. Skoraj ljubši mi je krompir. Naj bo kuhan, pražen ali pečen.

Sestavine za pečenega piščanca na soli

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol:

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, zunanjost pa slastna in hrustljava.

Sestavine za rdeče zelje

Zelje narežemo na tanke trakove, čebulo olupimo in nasekljamo, jabolko naribamo ali ga narežemo na drobne kocke. Na olivnem olju posteklenimo narezano čebulo. Posujemo s sladkorjem in mešamo, da ta karamelizira. Dodamo narezano zelje, solimo in vse skupaj dobro premešamo. Zalijemo z decilitrom vode in dušimo 15 minut. Nato vmešamo naribano jabolko in dušimo še približno 15 do 20 minut, oziroma toliko časa, da se zelje zmehča. Vmes po potrebi dolijemo še tekočino (vodo ali jušno osnovo ali rdeče vino) in po potrebi dosolimo.

Energijska vrednost na porcijo

3 piščančja bedra, porcija zelja, 400 g pečenega krompirja brez maščobe:
Energijska vrednost: 640 kcal
Maščobe: 11,5 g (16 %)
Beljakovine: 37 g (23 %)
Ogljikovi hidrati: 96 g (61 %)

Komentarji

dejan_mtb
9. 10. 2020 10:11:42

Vrhunska jed, Erika. Moja žena jo odlično pripravi in ne čakamo na Martina. Naj samo pripomnim, da če je le mogoče, kupite kakšnega piščanca od lokalnega kmeta. Je neprimerno bolj sočen in okusen od tistih trgovinskih.

Erika Jesenko
9. 10. 2020 10:16:50

Super!

Ja, res je, od lokalnih kmetov so piščanci res veliko bolj sočni. Praktično sploh ne potrebujejo nobene začimbe. Ponavadi so še res velikanski. Polovica prsi je dovolj za dve osebi (pa midva ne pojeva malo 😉).

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.