Recept: Na soli pečen piščanec z rdečim zeljem
Rdeče zelje in perutnino se za martinovo običajno postreže z mlinci. Vendar ni treba čakati na praznik, niti ni nujno, da piščanca postrežemo z mlinci. Skoraj ljubši mi je krompir. Naj bo kuhan, pražen ali pečen.Sestavine za pečenega piščanca na soli
-
Pol kilograma grobe soli,
-
različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, stegna, repetnice, manjša prsa; lahko tudi kar cel piščanec).
Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol:
-
manjši piščančji kosi: 40 minut
-
1 kg težek piščanec: 1 ura
-
1,5 – 2 kg težek piščanec: 1,5 ure
Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, zunanjost pa slastna in hrustljava.
Sestavine za rdeče zelje
-
polovica glave rdečega zelja,
-
1 čebula,
-
1 srednje veliko jabolko,
-
2 žlički sladkorja,
-
1 žlička olivnega olja,
-
sol.
Zelje narežemo na tanke trakove, čebulo olupimo in nasekljamo, jabolko naribamo ali ga narežemo na drobne kocke. Na olivnem olju posteklenimo narezano čebulo. Posujemo s sladkorjem in mešamo, da ta karamelizira. Dodamo narezano zelje, solimo in vse skupaj dobro premešamo. Zalijemo z decilitrom vode in dušimo 15 minut. Nato vmešamo naribano jabolko in dušimo še približno 15 do 20 minut, oziroma toliko časa, da se zelje zmehča. Vmes po potrebi dolijemo še tekočino (vodo ali jušno osnovo ali rdeče vino) in po potrebi dosolimo.
Komentarji
Vrhunska jed, Erika. Moja žena jo odlično pripravi in ne čakamo na Martina. Naj samo pripomnim, da če je le mogoče, kupite kakšnega piščanca od lokalnega kmeta. Je neprimerno bolj sočen in okusen od tistih trgovinskih.
Super!
Ja, res je, od lokalnih kmetov so piščanci res veliko bolj sočni. Praktično sploh ne potrebujejo nobene začimbe. Ponavadi so še res velikanski. Polovica prsi je dovolj za dve osebi (pa midva ne pojeva malo 😉).
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.