Napoved rekorda: 300 km/h s kolesom

Evandro Portela, specialist za vožnjo v zavetrju, si želi izboljšati svetovni rekord v tej ... recimo, disciplini.

Evandro Portela je bil svojčas kar dober šprinter na lokalni brazilski sceni, globalno pa je zaslovel leta 2014 po zaslugi videa na Youtubu. Verjetno je to videl vsak privrženec kolesarstva, ki se je kdaj priklopil na internet. Portela je takrat v gverilski maniri pričvrstil GoPro na tovornjak in kar brez čelade v zavetrju norel za njim po avtocesti čez 120 kilometrov na uro, pri tem pa tudi preskakoval sredinske črte, kadar sta s tovornjakarjem prehitevala počasnejše. Prav zares: komu zvoni?

Po rekord pod Ande

Smrti je tedaj gledal v oči na konvencionalni specialki z najtežjim prenosom 55-11, precej bolj resno pa se je lotil novega hitrostnega podviga leta 2016, ko je dosegel v zavetrju hitrost 202 km/h, dovolj za neuradni svetovni hitrostni rekord na javni cesti. Ni se pustil potegniti do določene hitrosti, ampak je štartal z ničle, kar je bilo teže, kot se morda sliši. Obrniti je moral namreč gonilko z orjaškim verižnikom 105T. Vozil je v zavetrju Subaru Impreze WRX Sti s 350 konjskimi močmi, pri hitrosti 135 km/h prijel krmilo spodaj in torej pospešil do 202 km/h. Podvig je trajal 6 minut in 2 sekundi, 11 kilometrov pa je prevozil s povprečno hitrostjo 104 km/h. Maksimalna kadenca je bila 154. Vse to na kolesu z zavorami cantilever, pa tudi sicer oprema ni bila zadnji tehnološki krik.

Do svetovnega rekorda mu manjka še precej, vendar ima bistveno: človek je popolnoma nor. Nekaj bodo morali narediti s prenosom, ki bo najverjetneje dvojni, kot je pri takih podvigih običajno. Vozil naj bi v zavetrju Chryslerja 300C RST8 s 6,4-litrskim motorjem, nabritim kot le kaj , saj naj bi imel kar 750 konjskih moči.

Če hitrostne rekorde običajno podirajo na slanem jezeru Bonneville v Utahu, pa si je Portela izbral podobno prizorišče v Boliviji. Salar de Uyuni je slano jezero s površino čez 10.000 km2, prednost te lokacije pa je med drugim tudi nadmorska višina 3.656 metrov. Točen datum poskusa še ni znan, a pred uradnim lovom na rekord naj bi izvedel vsaj dve poskusni vožnji.

Aktualni rekord: 296,009 km/h

Verjeli ali ne, trenutno svetovni rekord drži ženska: Denise Mueller Korenek je leta 2018 izboljšala svoj rezultat iz leta 2016, ko je postala z 237,8 km/h najhitrejša ženska. Pred njo je držal svetovni rekord Nizozemec Fred Rompelberg, ki je leta 1995 drvel s hitrostjo 268,831 km/h. Oba sta dosegla rekorda na slanem jezeru Bonneville in oba sta vozila za istim dirkalnikom s 1000 konjskimi močmi. Ob rekordu Mueller Korenek ga je vozila profesionalna dirkačica Shea Holbrook, tako da je veljavni rekord absolutno ženski.

Mueller Korenek je vozila kolo KHS s prednjim vzmetenjem, komaj 17-palčnimi obročniki in dvojnim prenosom 62-12. To je toliko, da je z enim obratom prevozila skoraj 40 metrov. Zaradi tega je bila do hitrosti 160 km/h pripeta na avto, do skoraj 300 km/h pa je potem v zavetrju pospeševala sama, za kar je potrebovala osem kilometrov.

Komentarji

Aljosa
2. 12. 2021 14:38:50

Čelada je najbrž odveč pri teh hitrostih :)

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.