Canyonov zvonček, diskretno

S čedalje večjo gnečo na kolesarskih stezah in makadamskih prometnicah postaja zvonec nepogrešljiv nebodigatreba na krmilu. Canyon je prestavil simpatično in manj opazno rešitev za to, da bomo slišani.

Canyon

Agencija za varnost prometa pravi, da je zvonec del obvezne opreme kolesa, kot tudi odsevniki na pedalih in boku oziroma med naperami. Vemo kaj najprej odstranimo ali odlomimo na novem kolesu in vemo, da bomo na resna pedala težko privili odsevnik, a nekaj težav lahko povzroči tudi namestitev zvonca.

Popolna integracija

Aerodinamična krmila so … no, aerodinamična, seveda, a tudi videti so dobro, žal pa z njimi niso kompatibilni vsi zvonci. Ne samo zato, ker pokvarijo estetiko kolesa. Kokpit kakega gravel kolesa pa je nabit z raznimi dodatki in kam naj človek namesti še zvonec? Zato se mnogi še vedno zanašamo na pregovor, da lepa beseda lepo mesto najde – a ne vedno. Naj kolesar še tako vljudno prosi za meter prostora, bo za njim sem in tja priletelo, naj si na kolo vendar namesti zvonec.

Canyonova rešitev je ena tistih, za katere se udarimo po glavi, zakaj se ni kdo tega spomnil že prej. Canyon pravi, da je zvonček integriran, kar je pravzaprav tudi res. Brez orodja se ga preprosto namesti na zaključek krmila, s čimer pravzaprav nadomesti pokrovček. Tistega, ki tako rad odpade in je izgubljen za vedno. Ali lahko taka usoda doleti tudi 40 gramov težak zvonček za 19,95 evrov, še ne vemo, vendar Canyon obljublja zanesljivo pritrditev. Pozor, če uporabljate elektronski prestavni sistem Shimano Di2 s krmilno enoto v krmilu, je namestitev seveda mogoča samo na levi strani krmila.

Zvok se sproži z mezincem, vzmet pa naj bi bila dovolj močna, da zvonček razvije glasnost 85 decibelov in več. Koliko je to? Dovolj, da je zvok precej neprijeten, pravi Google.

Cingljanje lepo mesto najde

Težko sodim o ergonomiji zvonca na delu krmila, kjer se držimo bolj redko, še posebej redko pa, ko preti nevarnost in moramo imeti zavorne ročice na dosegu prstov. Resnici na ljubo pa je na neprimernem mestu privit skoraj katerikoli zvonec, ki pa je dosti bolj opazen in tudi moteč, če na krmilo namestimo še torbico, števec, lučko in morda še kaj.

Kaj pa vi? Uporabljate zvonček ali se zanašate na vljudno prigovarjanje?

Komentarji

Chavanel
30. 3. 2021 09:27:00

Super zadeva. Na Nizozemskem se spomnim, da so vec ali manj tudi vsi rekreativci na specialkah imeli namontiran zvonec. Prvo zato, ker je to del po zakonu predpisane obvezne opreme, drugic zato, ker ljudje dejansko upostevajo samo zvok zvonca in so alergicni na razne alternativne vzklike za hrbtom kot npr. "jou!, halo!, hey!" ter tretjic ja...zato ker se brez pogosto tezko prebijes skozi. Pa ne mimo pescev, mimo pocasnejsih kolesarjev. Sam sem se sicer do konca uspesno upiral temu, da si na specialko namontiram zvonec. Takega kot je ta, pa bi si.

David
30. 3. 2021 16:59:48

Presenetljivo dober učinek ima tudi vzklik "pazi avto!" - sploh na kakšnem ozkem trailu :)

MatoMatt
30. 3. 2021 23:38:43

Zvonček imam namontiran na spodnji strani fajfe. Je skoraj neviden, a v glasnem okolju žal premalo slišen. Iščem neko glasnejšo varianto.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.